Trump schimbă tonul faţă de Coreea de Nord: “Haideţi la masa discuţiilor”

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Mario Tama/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a adoptat marţi un ton mai conciliant faţă de Coreea de Nord, cerând acesteia să vină la masa discuţiilor şi să încheie un acord pentru a se pune capăt impasului nuclear.

Întâlnindu-se cu omologul său sud-coreean Moon Jae-in, în Seul, Trump a afirmat că este pregătit să folosească întreaga putere militară americană pentru a opri orice atac, dar “să dea Domnul” să nu fie nevoit să facă acest lucru.

Comentariile de marţi sunt opuse afirmaţiilor sale precedente, potrivit cărora se va dezlănţui “foc şi furie” împotriva Coreei de Nord dacă aceasta va ataca SUA sau aliaţii săi.

“Nu putem permite Coreei de Nord să ameninţe tot ceea ce am construit”, a afirmat Trump după întâlnirea cu Moon, care a cerut la rândul său să aibă loc tratative diplomatice cu Phenianul.

“Facem apel către toate naţiunile responsabile, inclusiv China şi Rusia, să ceară regimului nord-coreean să pună capăt programelor de arme nucleare şi rachete şi să trăiască în pace. După cum ştie atât de bine poporul sud-coreean, este timpul să se acţioneze de urgenţă şi cu mare determinare”, a adăugat el.

Dar Trump a cerut Coreei de Nord, de asemenea, să facă “lucrul corect”, adăugând: “Văd o oarecare mişcare”, deşi a refuzat să dea detalii.

“Are cu adevărat sens ca Phenianul să vină la masa discuţiilor şi să încheie un acord”, a mai precizat liderul american.

În cadrul unei întâlniri cu comandanţii militari pe tema problemei nord-coreene, Trump a mai afirmat: “În cele din urmă totul se va rezolva, întotdeauna se rezolvă, trebuie să se rezolve”, fără să dea alte detalii.

Retorică incendiară

Recentele teste nucleare şi de rachete desfăşurate de Phenian, care au sfidat rezoluţiile ONU, şi războiul cuvintelor ce a avut loc între Trump şi dictatorul comunist nord-coreean Kim Jong-un au amplificat tensiunile şi neliniştea în Peninsula Coreeană.

Trump a neliniştit unii aliaţi ai SUA din cauza afirmaţiilor sale că ar “distruge în totalitate” Coreea de Nord dacă aceasta va ameninţa SUA şi pentru că l-a numit pe Kim un “om rachetă aflat într-o misiune sinucigaşă”. La rândul său, Kim l-a numit pe Trump “deranjat mintal”.

Marţi, Trump a vizitat garnizoana Camp Humphreys, care se află la aproximativ 100 km de graniţa cu Coreea de Nord, şi acolo s-a întâlnit cu comandanţi şi soldaţi.

El a afirmat că Nordul trebuie să înţeleagă “puterea fără egal” pe care o are Washingtonul, amintind de cele trei portavioane americane care vor participa la exerciţii maritime în Pacificul de Vest, precum şi de un submarin nuclear despre care a precizat că se află de asemenea în poziţie.

Câteva sute de susţinători şi manifestanţi s-au aliniat pe străzile din centrul capitalei sud-coreene în timp ce a trecut coloana oficială a preşedintelui. Unii l-au aplaudat, în timp ce alţii au scandat “Fără Trump. Fără război”, cerându-i liderului american să îşi ceară scuze pentru retorica sa agresivă.

Coreea de Nord nu a mai desfăşurat un test de rachetă timp de 53 de zile, cea mai liniştită perioadă în acest sens din 2017. Dar, agenţia de spionaj a Coreei de Sud a afirmat săptămâna trecută că Phenianul ar putea pregăti un alt test de rachetă, amplificând speculaţiile că o astfel de lansare ar putea coincide cu turul lui Trump în regiune.

Phenianul acuză SUA, care are 28.500 de soldaţi în Coreea de Sud, că plănuieşte să îi invadeze teritoriul – lucru pe care Washingtonul l-a negat în repetate rânduri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe