Trump: S-a realizat un mare “progres” la summitul cu dictatorul Kim

Preşedintele american Donald Trump a prezis că discuţiile privind denuclearizarea Peninsulei Coreene vor fi un “succes imens”, înaintea unei întâlniri faţă în faţă, timp de 45 de minute, cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Preşedintele american Donald Trump (dr) şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un dau mâna în timpul summitului lor din Singapore, 12 iunie 2018.
Preşedintele american Donald Trump (dr) şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un dau mâna în timpul summitului lor din Singapore, 12 iunie 2018. (Getty Images)

“Consider că [summitul] va fi cu adevărat un succes şi cred că vom avea o relaţie formidabilă. Nu am nicio îndoială”, a declarat Trump înaintea summitului de marţi din Singapore.

După câteva ore de discuţii între cele două tabere, Trump a anunţat că el şi Kim vor semna un acord nespecificat, potrivit RFE/RL. Trump a anunţat că va oferi mai multe informaţii în cadrul unei conferinţe de presă separată.

“[S-a obţinut] un mare progres – a fost foarte pozitiv. Cred că a ieşit mai bine decât s-ar fi aşteptat cineva. Acum vom semna”, a declarat Trump, fără să dea detalii.

După întâlnirea personală cu Kim, preşedintele american a afirmat: “Vom rezolva o mare problemă, o mare dilemă care, până în acest punct, nu a putut fi soluţionată. Ştiu că lucrând împreună vom avea grijă de ea”.

Kim i-a răspuns lui Trump cu o serie de remarci colorate şi improvizate care au fost neobişnuite pentru liderul nord-coreean.

“Nu a fost uşor să ajungem aici. În trecut, vechile practici şi prejudicii au lucrat împotriva noastră şi au plasat multe obstacole, dar le-am depăşit pe toate şi astăzi suntem aici”, a declarat Kim.

Întrebat de reporteri dacă va renunţa la programul nuclear, Kim nu a dat un răspuns clar în acest sens, potrivit CNN.

În plus, dictatorul nord-coreean a mai precizat că “mulţi oameni vor gândi că aceasta este o secvenţă dintr-o fantezie... dintr-un film ştiinţifico-fantastic”.

La ora 4:05 a.m., ora României, la summit s-a înregistrat un moment istoric: cei doi lideri şi-au strâns mâna peste 20 de secunde.

După ce s-au întâlnit faţă în faţă cei doi lideri, aceştia au avut o altă întâlnire bilaterală de circa o oră şi jumătate împreună cu membrii delegaţiilor lor, care a fost urmată de o masă la staţiunea de lux de pe Insula Sentosa din Singapore.

Deşi au existat speranţe mari înaintea primei întâlniri care a avut loc vreodată între un preşedinte american în funcţie şi un lider nord-coreean, totuşi aşteptările în privinţa a ceea ce ar putea produce summitul s-au redus în zilele de dinaintea acestor discuţii.

Ambii lideri şi-au planificat să se întoarcă acasă în 13 iunie, având la dispoziţie doar o singură zi pentru orice progres în discuţiile legate de dezarmarea nucleară – proces care a fost amânat sau suspendat de câteva decenii.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a semnalat în 11 iunie că administraţia Trump nu se aşteaptă ca summitul să producă o soluţie imediată în privinţa denuclearizării Peninsulei Coreene ci, mai degrabă, speră să fie creată o deschidere pentru negocieri mai extinse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe