Trump ordonă anchetarea practicilor Chinei privind proprietatea intelectuală

Preşedintele american Donald Trump a cerut biroului său pentru comerţ să examineze presupusul furt de tehnologie şi proprietate intelectuală americană în China. Este prima măsură comercială directă luată de administraţia Trump împotriva Beijingului.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

Donald Trump s-a întors la Washington din vacanţa sa de 17 zile din New Jersey pentru a semna un ordin executiv de lansare a unei anchete. El a sugerat că măsuri suplimentare ar putea fi luate împotriva Chinei pentru probleme legate de comerţ.

Robert Lighthizer, reprezentantul SUA pentru comerţ, va examina dacă ar trebui lansată – pe baza Secţiunii 301 – o investigaţie oficială asupra politicilor comerciale chineze privind proprietatea intelectuală.

Secţiunea 301 a Legii Comerţului din 1974 permite preşedintelui SUA să impună unilateral tarife sau alte restricţii comerciale pentru a proteja industriile americane în faţa „practicilor comerciale necinstite” ale altor ţări.

Casa Albă a acuzat China de afectarea intereselor de afaceri americane şi periclitarea locurilor de muncă americane. Oficiali ai administraţiei Trump au estimat că, de fapt, costul presupusului furt de proprietate intelectuală operat de China ar putea fi de aproximativ 600 miliarde de dolari.

Răspunsul „Dragonului Roşu”

China a răspuns marţi prin publicarea unei declaraţii a Ministerului Comerţului, susţinând că Beijingul nu va sta cu mâinile în sân dacă SUA va lua măsuri care vor afecta legăturile comerciale şi va răspunde în mod corespunzător.

Beijingul a manifestat o „gravă îngrijorare” şi a avertizat că orice fel de protecţionism comercial american va „afecta în mod sigur relaţiile comerciale bilaterale”.

Agenţia chineză oficială de ştiri Xinhua a precizat că mişcarea americanilor, „precum toate celelalte mişcări făcute de Washington, nu vor afecta doar China ci şi SUA, pe termen îndelungat”. Agenţia a adăugat că Beijingul doreşte să rezolve prin dialog orice dispută care există între cele două părţi.

O „decizie foarte importantă”

Trump a declarat că ancheta reprezintă o „decizie foarte importantă”, în timp ce China a respins în repetate rânduri încercările administraţiilor SUA precedente de a lua măsuri împotriva practicilor sale comerciale.

Cotidianul China Zilnic, un ziar chinez de stat, a afirmat că investigaţia americanilor va „otrăvi” relaţiile bilaterale, avertizând administraţia Trump să nu ia niciun fel de decizii pripite.

Ziarul Global Times, strâns legat de Partidul Comunist Chinez, a avertizat: „Administraţia Trump ar trebui să se gândească de două ori înainte să aplice presiune asupra Chinei în privinţa comerţului şi să evite un război comercial total”.

Aliat sau inamic?

Giganţi hi-tech americani precum Microsoft, Apple şi Google speră că Beijingul va lua în serios avertismentul administraţiei Trump. Totuşi, pe lângă aspectele economice, există de asemenea unele consideraţii politice şi diplomatice cheie:

Anunţul administraţiei SUA are loc într-un moment de tensiuni amplificate între Washington şi Beijing datorita ambiţiilor nucleare nord-coreene. Investigaţia ordonată de Trump va arunca probabil o umbră asupra relaţiilor cu China, cel mai mare partener comercial al SUA, tocmai într-un moment în care preşedintele american a cerut Beijingului să mărească presiunea asupra Phenianului, pentru a-l convinge să renunţe la programele sale de arme nucleare şi rachete balistice.

Lighthizer are la dispoziţie un an pentru a decide dacă va trebui lansată o investigaţie oficială asupra politicilor comerciale ale Chinei privind proprietatea intelectuală, o investigaţie care ar putea duce în cele din urmă la situaţia în care SUA va impune sancţiuni comerciale împotriva Beijingului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe