Trump nu oferă un termen limită pentru retragerea din Siria. Promite protejarea luptătorilor kurzi

Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)

Preşedintele americane Donald Trump a afirmat că forţele SUA se vor retrage din Siria “de-a lungul unei perioade de timp”, insistând că doreşte să protejeze luptătorii kurzi susţinuţi de americani în lupta lor împotriva grupului jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS), potrivit RFE/RL.

Trump nu a furnizat un termen limită pentru retragerea planificată a celor aproximativ 2.000 de soldaţi americani staţionaţi în prezent în Siria, măsură anunţată în decembrie 2018 împotriva sfatului multor consilieri de top în securitate şi, aparent, fără să se consulte cu politicieni sau aliaţi ai SUA implicaţi în operaţiunile împotriva militanţilor ISIS.

În timpul unei întâlniri de cabinet la Casa Albă în faţa reporterilor, Trump a precizat miercuri că nu a specificat niciodată un termen limită de 4 luni pentru retragerea trupelor americane.

În ultimele zile, Trump a insistat că retragerea va fi treptată, deşi iniţial au existat unele indicii că ar putea fi vorba de un proces rapid.

Senatorul republican Lindsey Graham a declarat reporterilor că Trump este hotărât să se asigure că Turcia nu va intra în conflict cu forţele kurde YPG susţinute de SUA după ce trupele americane vor fi retrase din Siria.

În plus, Graham a afirmat că Trump a asigurat Ankara că aceasta va dispune de o zonă tampon în interiorul Siriei pentru a ajuta la protejarea propriilor interese.

Ankara vede YPG ca o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup interzis în Turcia, pe care a promis că va îl va elimina.

Comandanţii care plănuiesc retragerea soldaţilor americani au recomandat ca luptătorii YPG care luptă împotriva ISIS să păstreze armele furnizate de SUA, potrivit unor oficiali americani.

Această propunere probabil că va nemulţumi Turcia. În context, John Bolton, consilierul de top al lui Trump pentru securitate naţională, urmează să efectueze o vizită săptămâna aceasta la Ankara pentru negocieri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe