Trump le spune consilierilor săi că va scoate SUA din acordul pentru climat din Paris

Un website de ştiri din Washington a declarat că preşedintele american Donald Trump le-a declarat “oamenilor săi de încredere” că se va retrage din acordul global pentru climat. Nesiguranţa privind poziţia americanilor a iritat unii lideri prezenţi la summitul G7 din Italia.
Preşedintele Donald Trump
Preşedintele Donald Trump (NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images)

Citând trei surse ce deţin informaţii directe despre planurile lui Trump, respectatul website de ştiri Axios a susţinut sâmbătă că preşedintele american le-a declarat consilierilor săi cheie că va retrage SUA din acordul pentru climat semnat în 2015 la Paris.

Axios l-a numit pe directorul Agenţiei americane pentru Protecţia Mediului (EPA), Scott Pruitt, ca una dintre “multiplele persoane” informate în privinţa deciziei lui Trump.

Site-ul de ştiri a fost înfiinţat anul trecut de unul dintre co-fondatorii website-ului Politico şi un fost corespondent la Casa Albă.

Axios a precizat că decizia, dacă este adevărată, va suspenda politicile pentru climat ale predecesorului său, Barack Obama, şi va trimite un “semnal agresiv” restului lumii că încălzirea globală nu este una dintre priorităţile lui Trump.

Website-ul a recunoscut totuşi că de la investirea sa oficială în luna ianuarie, preşedintele miliardar şi-a schimbat părerea asupra câtorva promisiuni ferme de campanie.

Trump a declarat sâmbătă liderilor prezenţi la summitul G7 din Italia că va lua o decizie săptămâna viitoare dacă SUA va continua să susţine acordul pentru climat. G7 include SUA, Germania, Marea Britanie, Canada, Italia, Franţa şi Japonia.

“Voi lua o decizie finală în ceea ce priveşte Acordul de la Paris săptămâna viitoare”, a scris Trump pe Twitter din Italia, după ce, anterior, a numit încălzirea globală ca fiind o “farsă”.

Lipsa angajamentului lui Trump faţă de acordul pentru climat, care obligă ţările semnatare la mari reduceri ale emisiilor de carbon pentru a reduce efectele încălzirii globale, a nemulţumit aliaţii tradiţionali ai SUA, inclusiv Germania.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că discuţiile G7 privind climatul au fost “extrem de problematice”.

“Întreaga discuţie despre climat a fost foarte dificilă, dacă nu chiar nesatisfăcătoare”, a declarat Merkel reporterilor. “Nu există nicio indicaţie dacă SUA va rămâne sau nu în Acordul de la Paris”.

Acordul pentru climat a fost semnat de 195 de ţări la Paris în decembrie 2015 şi a intrat în vigoare 11 zile mai târziu.

Acordul angajează naţiunile semnatare se menţină creşterile temperaturilor globale la sub nivelul de 2 grade Celsius, peste nivelurile preindustriale.