Trump laudă Polonia pentru angajamentul faţă de NATO

Aflat în Varşovia, la începutul unui călătorii europene al cărei punct culminant este summitul G20 din Germania, Donald Trump a lăudat Polonia pentru contribuţia sa la securitatea europeană şi mondială.
Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său polonez Andrzej Duda participă la o conferinţă comună de presă la Palatul Regal din Varşovia, 6 iulie 2017.
Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său polonez Andrzej Duda participă la o conferinţă comună de presă la Palatul Regal din Varşovia, 6 iulie 2017. (Wojtek Radwanski/ AFP/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a declarat joi că Washingtonul conlucrează cu Varşovia pentru a contracara “comportamentul destabilizator” al Rusiei, afirmând în acelaşi timp că Polonia este “una dintre puţinele ţări” care îşi îndeplineşte în mod corect obligaţiile financiare faţă de NATO.

Trump a făcut remarcile la prima conferinţă de presă ţinută în străinătate, la Varşovia, după discuţiile cu omologul său polonez Andrzej Duda.

De asemenea, el a lăudat Polonia pentru contribuţia sa la acţiunile de eliminare a grupului jihadist Statul Islamic prin pregătirea forţelor speciale irakiene şi desfăşurarea de misiuni de recunoaştere.

Trump a discutat despre amplificarea recentă a impasului internaţional cu Coreea de Nord după ce statul comunist a testat în 4 iulie o rachetă balistică intercontinentală. De altfel, el a cerut statelor lumii să înfrunte comportamentul agresiv al Phenianului.

Liderul american a mai susţinut că vor fi luate măsuri după lansarea rachetei nord-coreene, adăugând că “va analiza ceea ce se întâmplă în următoarele câteva săptămâni şi luni”.

Duda cere consolidarea securităţii transatlantice

Preşedintele polonez Andrzej Duda l-a lăudat pe omologul său de la Casa Albă pentru că este preocupat de securitatea Poloniei într-o manieră “foarte serioasă” şi a subliniat necesitatea unei cooperări transatlantice mai mari în domeniul securităţii şi energiei. De asemenea, el a cerut să se livreze gaz natural lichefiat pe termen lung Poloniei, urmărind reducerea dependenţei energetice de Rusia.

Înaintea discuţiilor din Varşovia, Duda a declarat că vizita lui Trump va întări statutul Polonei în Uniunea Europeană, în special în condiţiile în care ţara s-a confruntat cu un val puternic de critici din partea UE pentru ceea ce Bruxelles-ul consideră a fi intervenţii ilegale ale conducerii poloneze în puterile Curţii Constituţionale, dar şi pentru poziţia dură a Varşoviei privind refugiaţii, printre altele.

Trump a participat de asemenea la o întâlnire cu liderii din 12 ţări est-europene în cadrul Conferinţei celor Trei Mări. La această conferinţă, Trump a promis că ţara sa nu va folosi exporturile de gaz natural lichefiat pentru a pune presiune pe statele din Europa Centrală şi de Est.

Trump a ajuns miercuri noaptea în Varşovia pentru o vizită de o zi, iar apoi în Hamburg, unde va participa în perioada 7-8 iulie la summitul G20.

Acord privind rachetele Patriot

Vizita lui Trump în Varşovia a coincis cu anunţul Poloniei că SUA a convenit, printr-un memorandum semnat miercuri noaptea, să îi vândă sistemul său de apărare antirachetă Patriot.

“A fost semnat un memorandum în această noapte, prin care administraţia SUA a căzut de acord să vândă Poloniei rachete Patriot în cea mai modernă configuraţie”, a declarat joi dimineaţă ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, la o conferinţă de presă difuzată la televiziune publică.

Varşovia consideră că acest acord este esenţial pentru modernizarea forţelor sale armate până în anul 2023.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe