Trump în Seul: “Coreea de Nord este o ţară condusă de un cult”

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Mario Tama/Getty Images)

Preşedintele Donald Trump l-a îndemnat pe dictatorul comunist nord-coreean Kim Jong-un să renunţe la programul de arme nucleare, afirmând că programul nu îl face “mai sigur” şi că îi pune regimul “în mare pericol”.

“Coreea de Nord este o ţară condusă de un cult”, a precizat Trump într-un discurs adresat plenului Adunării Naţionale din Seul, cu care şi-a încheiat vizita în Coreea de Sud.

În discursul său, care a inclus acuzaţii specifice de încălcări ale drepturilor omului comise de Phenian, Trump a folosit unul dintre cele mai dure limbaje împotriva Coreei de Nord.

El a cerut statelor lumii să izoleze Phenianul şi să îi respingă orice “formă de sprijin, aprovizionare şi acceptare”.

“Nu ne subestimaţi şi nu ne puneţi la încercare”, a mai adăugat Trump.

Totuşi, el a promis o “cale către un viitor mai bun” pentru Coreea de Nord dacă aceasta îşi va suspenda programul de dezvoltare de rachete balistice şi dacă va fi de acord cu o “denuclearizare completă, verificabilă şi totală”, lucru pe care Phenianul a promis că nu îl va face niciodată.

“Nu vom permite ca oraşele americane să fie ameninţate cu distrugerea. Nu ne vom lăsa intimidaţi. Nu vom lăsa ca cele mai grave atrocităţi din istoria lumii să se repete aici, pe acest pământ, pentru care am luptat şi am murit pentru a-l securiza”, a declarat Trump parlamentarilor sud-coreeni.

“Lumea nu poate tolera pericolul unui regim abominabil care ameninţă cu devastarea nucleară”, a afirmat el.

Discursul a fost susţinut după ce a eşuat încercarea lui Trump de a efectua o vizită neanunţată în zona puternic fortificată ce separă Coreea de Sud de cea de Nord.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe l-a descris pe Trump ca fiind “dezamăgit şi frustrat” că a trebuit să abandoneze acea parte a călătoriei sale în Asia.

O vizită în zona demilitarizată dintre cele două state ar fi amplificat şi mai mult tensiunile cu Phenianul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe