Trump îl laudă pe premierul ungar la Casa Albă. O alianţă împotriva migraţiei ilegale?

Preşedintele american Donald Trump (dr) şi premierul ungar Viktor Orban la Casa Albă, Washington, 13 mai 2019
Preşedintele american Donald Trump (dr) şi premierul ungar Viktor Orban la Casa Albă, Washington, 13 mai 2019 (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump şi premierul ungar Viktor Orban s-au întâlnit luni la Casa Albă, în Washington, pentru a discuta despre comerţ, energie şi vânzări de arme, potrivit Deutsche Welle.

Discutând cu mass media la Casa Albă, Trump a afirmat că relaţia Statelor Unite cu Ungaria este una foarte bună.

“Ştiu că este un bărbat dur, dar este unul respectat”, a precizat Trump.

Trump a lăudat acţiunile Ungariei de limitare a migraţiei, afirmând că Orban a “ţinut Ungaria în siguranţă”.

Orban a precizat că Ungaria este mândră să se alăture Statelor Unite în “lupta împotriva migraţiei ilegale”, a combaterii terorismului, precum şi a protejării comunităţilor creştine.

Ca şi Trump, Orban - un politician de dreapta - a adoptat o poziţie dură împotriva migraţiei şi a declarat că speră ca el şi preşedintele american să poată coordona această poziţie într-o alianţă globală.

Ministrul de Externe ungar a declarat duminică la radioul de stat că este în curs de formare o alianţă împotriva migraţiei şi a precizat că Ungaria şi SUA fac parte dintr-un grup de ţări care anul trecut s-au opus unui pact ONU privind migraţia.

Momentul ales pentru întâlnirea de la Casa Albă – cu mai puţin de două săptămâni înaintea alegerilor europene în care Orban şi partidul Fidesz au devenit o problemă spinoasă – a ridicat unele semne de întrebare în Europa.

Fidesz a fost suspendat din Partidul Popular European (PPE) din cauza unei campanii cu postere anti-imigraţie ce i-a luat în vizor pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi pe miliardarul american de origine ungară George Soros. Campania a acuzat Bruxelles-ul că promovează politici privind migraţia care ameninţă securitatea Ungariei.

Tensiunile dintre Budapesta şi Bruxelles pot fi observate în declaraţia făcută la începutul anului de premierul Orban, care a precizat: “Politicienii din Bruxelles trăiesc într-o bulă. Ei creează o elită birocratică în Bruxelles care a pierdut contactul cu realitatea. Nu suntem dispuşi să facem ce impune Bruxelles-ul, dacă nu este bine pentru cetăţenii ungari. Nu trebuie să ne fie teamă de birocraţii din Bruxelles care, prin metode viclene, doresc să aplice asupra noastră un conceput” fără să ţină cont de ceea ce doreşte Budapesta.

De asemenea, întâlnirea ar putea fi văzută şi ca o încercare de a descuraja Ungaria să îşi consolideze legăturile cu Rusia şi China.

Orban a afirmat că nu a fost în SUA de 20 de ani. Fostul preşedinte american Barack Obama, precum şi predecesorul său George W. Bush, nu l-au primit pe Orban.

Înaintea întâlnirii Trump-Orban, membri republicani şi democraţi de rang înalt din Congresul SUA au declarat că sunt îngrijoraţi de faptul că Ungaria se îndepărtează de calea democratică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe