Trump îi promite lui Poroşenko: SUA va depune eforturi pentru a readuce pacea în Ucraina

Casa Albă a declarat că preşedintele Donald Trump i-a comunicat omologului său ucrainean Petro Poroşenko că SUA va depune eforturi pentru a pune capăt conflictului sângeros din estul Ucrainei.
Donald Trump, preşedintele ales al SUA.
Donald Trump, preşedintele ales al SUA. (Captură Foto)

“Vom lucra cu Ucraina, Rusia şi cu toate celelalte părţi implicate pentru a ajuta la readucerea păcii de-a lungul frontierei”, a susţinut Trump într-o declaraţie publicată sâmbătă după discuţia telefonică ce a avut loc în aceeaşi zi cu liderul ucrainean.

În declaraţie s-a mai specificat că Trump şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko au discutat despre posibilitatea unei întâlniri în viitorul apropiat.

O declaraţie publicată de biroul preşedintelui ucrainean a susţinut că cei doi lideri “au subliniat necesitatea urgentă pentru aplicarea unui regim de încetare a focului” în regiunea lovită de război.

Preşedintele ucrainean i-a mulţumit lui Trump pentru “suportul său puternic în favoarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, se adăugă în declaraţie.

Promisiunea preşedintelui american a fost făcută în contextul amplificării luptelor din estul Ucrainei dintre separatiştii pro-ruşi şi trupele guvernamentale, care s-a soldat cu 35 de morţi într-o săptămână.

Ucraina şi-a exprimat temerile că Trump ar putea suspenda sau relaxa sancţiunile impuse Rusiei pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi ca răspuns la suportul militar, economic şi politic al Moscovei acordat separatiştilor din estul Ucrainei.

Trump şi-a exprimat în repetate rânduri speranţa pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Moscova. Convorbirea telefonică de sâmbătă dintre Trump şi Poroşenko a avut loc după ce preşedintele american a discutat, de asemenea, cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

În 2 februarie, noul ambasador american la ONU, Nikki Haley, a condamnat acţiunile Rusiei în estul Ucrainei şi a avertizat că sancţiunile aplicate împotriva Rusiei în legătură cu criza ucraineană nu vor fi ridicate cât timp Crimeea nu va fi returnată Kievului.

“Crimeea este o parte a Ucrainei. Sancţiunile noastre legate de Crimeea vor rămâne în vigoare până când Rusia returnează Ucrainei controlul asupra peninsulei”, a declarat Haley.

Peste 9.750 de persoane au fost ucise de la izbucnirea conflictului din estul Ucrainei în aprilie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe