Trump îi cere lui Netanyahu să reducă legăturile Israelului cu China

Donald Trump şi Benjamin Netanyahu prezintă actul oficial de recunoaştere de către SUA a suveranităţii Israelui asupra Înălţimilor Golan, la Casa   Albă, Washington, 25 martie 2019
Donald Trump şi Benjamin Netanyahu prezintă actul oficial de recunoaştere de către SUA a suveranităţii Israelui asupra Înălţimilor Golan, la Casa Albă, Washington, 25 martie 2019 (Alex Wong/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump i-a fi cerut premierului israelian Benjamin Netanyahu să reducă legăturile Israelului cu China, ameninţând că, în sens contrar, Washingtonul îşi va reduce cooperarea cu Tel Aviv în domeniul securităţii.

Aparent, cererea a fost făcută la câteva minute după ce SUA a recunoscut regiunea siriană Înălţimile Golan ca fiind parte a Israelului.

“Dacă nu limitaţi prezenţa chinezilor în Israel, cooperarea privind securitatea cu SUA va fi afectată”, a declarat Trump, potrivit publicaţiei The Times of Israel, care a citat reţeaua de televiziune israeliană Channel 13.

Potrivit unui raport publicat de Axios, solicitarea a fost făcută în 26 martie, la câteva minute după ce Trump a declarat că SUA recunoaşte disputata regiune Înălţimile Golan ca fiind o parte a teritoriului israelian.

Această cerere este în contradicţie cu starea generală a relaţiilor dintre SUA şi Israel, luând în considerare că Trump şi Netanyahu sunt practic pe aceeaşi lungime de undă în cazul fiecărei probleme, potrivit Axios.

Totuşi, nu este prima dată când s-a făcut o astfel de cerere, au dezvăluit oficiali israelieni. În luna ianuarie, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, John Bolton, aparent a făcut aceeaşi cerere. Iar secretarul de stat Mike Pompeo a ridicat la rândul său aceeaşi problemă în repetate rânduri în decursul ultimelor şase luni, potrivit raportului.

“Faptul că însuşi Trump a ridicat problema cu Netanyahu arată că, de fapt, Casa Albă ar putea deveni tot mai nerăbdătoare”, mai precizează raportul.

Potrivit unor oficiali israelieni anonimi intervievaţi de Axios, există două puncte principale de cooperare între Tel Aviv şi Beijing de care Washingtonul este îngrijorat. Unul este un proiect major de construire a infrastructurii în portul israelian Haifa, unde Flota a 6-a a Marinei SUA a operat timp de decenii. În al doilea rând, Trump urmăreşte să împiedice companiile hi-tech chineze să fie implicate în dezvoltarea reţelei de comunicaţii 5G a Israelului. De altfel, SUA şi-a presat aliaţii să nu permită companiei de telecomunicaţii Huawei şi altor companii chineze, să participe la construirea reţelelor lor 5G.

În timp ce Netanyahu aparent nu are prea mari probleme în ceea ce priveşte suspendarea negocierilor cu chinezii în legătură cu reţelele 5G, proiectul din portul Haifa va fi mult mai dificil de anulat, deoarece construcţiile din port au început deja. Anularea acestui proiect va provoca o criză serioasă în relaţiile cu statul comunist chinez, pe care premierul Netanyahu ar dori să o evite, au precizat oficialii anonimi.

Aparent, Netanyahu i-a asigurat pe Bolton şi Pompeo că, de fapt, Cabinetul său pentru securitate este pe cale să ia o decizie privind crearea unui nou mecanism guvernamental care va monitoriza investiţiile chineze din Israel. Cabinetul ar fi avut deja două întâlniri, însă nu s-a înregistrat un progres semnificativ din cauza neînţelegerilor dintre diverse agenţii guvernamentale israeliene.

Casa Albă încă nu a comentat problema, dar nici nu a negat existenţa ei. Totuşi, biroul lui Netanyahu a declarat pentru Axios că ştirea “nu este adevărată”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe