Trump face o cotitură bruscă a politicii privind Israelul

După ce anunţa un sprijin puternic pentru Israel în timpul campaniei sale când Obama se afla în perioada finală a mandatului, se pare că preşedintele Trump face schimbări bruşte în ceea ce priveşte problema ridicării de către Israel a unor noi colonii sau extinderea celor existente.
Donald Trump
Donald Trump (Alex Wong/Getty Images)

Într-o declaraţie, emisă ieri, referitoare la ridicarea de colonii de către Israel, Casa Albă a comentat că “ridicarea unor noi colonii sau extinderea celor existente peste limitele lor curente s-ar putea să nu ajute la atingerea acestui obiectiv”.

Secretarul de presă al Casei Albe a emis joi următoarea declaraţie:

“Dorinţa Americii pentru pace între israelieni şi palestinieni a rămas neschimbată timp de 50 de ani.

Chiar dacă nu considerăm că existenţa coloniilor este un impediment pentru pace, construirea unor noi colonii sau extinderea celor existente peste limitele lor actuale s-ar putea să nu fie utilă pentru atingerea acestui obiectiv”.

După cum a afirmat preşedintele de mai multe ori, speră să obţină pacea de la un capăt la celălat în Orientul Mijlociu.

Administraţia Trump nu a luat deocamdată o poziţie oficială cu privire la activitatea coloniilor şi aşteaptă nerăbdătoare continuarea discuţiilor, inclusiv cu prim-ministrul Netanyahu când va avea o întâlnire cu preşedintele Trump la sfârşitul acestei luni”.

New York Times informa: Casa Albă a remarcat că preşedintele “încă nu a luat o poziţie oficială cu privire la activitatea coloniilor”, dar a afirmat că dl Trump va discuta problema cu dl Netanyahu când se vor întâlni pe 15 februarie.

Încurajat de sprijinul domnului Trump, Israel a anunţat că se vor construi peste 5.000 de locuinţe noi în West Bank, încă de la învestirea sa din 20 ianuarie.

Declaraţia a semănat cu cele emise în mod obişnuit de administraţiile anterioare ale ambelor partide de zeci de ani, dar Trump s-a arătat a fi un aliat imperturbabil, iar până acum nu a pus la îndoială modul de abordare al lui Netanyahu. Trump şi-a ales ca ambasador pentru Israel, un suporter financiar al amplasamentului West Bank şi l-a criticat sever pe fostul preşedinte Barack Obama, în decembrie, că nu a blocat o rezoluţie a Naţiunilor Unite care condamna coloniile.

Netanyahu a promis la începutul zilei de joi, că va continua construcţia aşezărilor în West Bank, în timp ce participa la un serviciu memorial ce marca a patra aniversare a morţii lui Ron Nachman, fondator al amplasamentului Ariel.

“Sunt probabil 20.000 de rezidenţi astăzi aici şi vă promit: vor fi mult mai mulţi”, a declarat Netanyahu. “Recent, guvernul pe care îl conduc a aprobat alte 1.000 de unităţi, ceea ce înseamnă 5.000 de persoane, aceasta fiind o creştere semnificativă. Nu este nicio şansă ca Ariel să nu facă parte din Israel – va fi mereu parte din Israel”.

Având în vedere că administraţia Trump încetineşte mişcarea ambasadei, atenţia tutror se va îndrepa spre întâlnirea celor doi lideri ce va avea loc la mijlocul lunii februarie.