Trump „evaluează” posibilitatea retragerii a 7.000 de soldaţi americani din Afganistan

Vicepreşedintele american Mike Pence
Vicepreşedintele american Mike Pence (Ethan Miller/Getty Images)

Preşedintele Donald Trump este în „curs de evaluare” a retragerii unei părţi a soldaţilor americani prezenţi în Afganistan, a afirmat vicepreşedintele Mike Pence, potrivit RFE/RL.

Remarcile lui Pence au fost făcute pe fondul unor relatări care susţin că Trump a ordonat Pentagonului să se pregătească pentru retragerea a 7.000 dintre soldaţii americani trimişi în Afganistan, adică aproximativ jumătate din contingentul american prezent în această ţară.

„Ei bine, preşedintele se află în curs de evaluare a acestei acţiuni, chiar în acest moment”, a declarat Pence pentru Fox News, într-un interviu difuzat pe 3 ianuarie.

Pence a făcut comentariile la o zi după ce preşedintele american a cerut altor ţări, mai exact Rusiei, Pakistanului şi Indiei, să se implice mai mult în luptele din Afganistan, insistând împotriva unei prezenţe pe termen lung a trupelor americane în ţara răvăşită de război.

„De ce nu este Rusia acum acolo? De ce nu este India? De ce nu este Pakistanul? De ce suntem noi în zonă, [deşi] ţara noastră se află la o distanţă de 9.656 de km?”, a declarat Trump, în comentarii televizate adresate reporterilor în timpul unei întâlniri de cabinet din 2 ianuarie.

Mulţi observatori au avertizat că retragerea parţială din Afganistan ar putea deteriora şi mai mult securitatea şi ar putea periclita posibilele discuţii de pace cu talibanii.

Forţele americane alcătuiesc partea majoritară a misiunii Resolute Support condusă de NATO care asigură pregătire şi consultanţă forţelor de securitate afgane în lupta lor împotriva talibanilor şi a grupului jihadist Statul Islamic.

De asemenea, armata americană are aproximativ 7.000 de soldaţi desfăşuraţi pentru o misiune antitero separată.

Pence a mai afirmat că retragerea armatei americane din Siria se va desfăşura într-o „manieră ordonată”.

Pence a susţinut decizia lui Trump de a retrage trupele americane din ţara arabă, precizând că „realitatea este că am învins” grupul extremist Statul Islamic.

Însă Pence a mai adăugat că SUA „nu renunţă la lupta” împotriva militanţilor jihadişti din Statul Islamic şi că Washingtonul va continua să se implice în această luptă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe