Trump decide să nu participe la cina de presă de la Casa Albă

Războiul între noua administraţie americană şi presa mainstream din SUA, şi nu numai, atinge noi cote dramatice după ce Donald Trump a anunţat sâmbătă că nu va participa la cina anuală a Asociaţiei Corespondenţilor Casei Albe, un eveniment de profil înalt care atrage celebrităţi, politicieni şi jurnalişti.
Donald Trump
Donald Trump (Saul Loeb/AFP/Getty Images)

"Nu voi participa la Gala Asociaţiei Corespondenţilor Casei Albe, în acest an. Vă urez tuturor numai bine şi să aveţi o seară grozavă!", a scris Trump pe Twitter.

Pe parcursul campaniei electorale, Donald Trump a avut o relaţie tensionată cu presa mainstream, care a ales să ţină partea candidatului democrat, Hillary Clinton, în alegerile prezidenţiale.

După alegeri, conflictele dintre noul preşedinte şi establishmentul politic au metastazat, iar, după ce membri cheie ai comunităţii agenţiilor de informaţii americane s-au implicat în politică împotriva lui Trump, războiul a devenit total.

Două dintre ziarele americane conectate cu serviciile - Washington Post şi New York Times - au fost acuzate de lipsă de obiectivitate şi de publicarea unor editoriale defăimătoare la adresa noii administraţii, pe care o învinuiesc de apropiere prea mare de Rusia, în ciuda lipsei oricăror dovezi în acest sens.

De cealaltă part,e Donald Trump a otrăvit şi mai mult relaţia cu presa de stânga, numind jurnaliştii "duşmani ai poporului" şi criticând frecvent publicaţiile învinuindu-le de publicarea de "ştiri false".

După anunţul lui Trump, presa a declarat că va merge mai departe cu organizarea cinei programate pe 29 aprilie, în ciuda absenţei preşedintelui.

Gala Corespondenţilor de la Washington atrage de obicei establishmentul politic, vedete şi oameni de afaceri. Conform tradiţiei, preşedintele ţine un discurs plin de umor care are menirea de a împăca spiritele încinse în conflictele politice peste an.

Lipsa preşedintelui SUA de la Gala Corespondenţilor este extrem de neobişnuită. Ronald Reagan a fost ultimul preşedinte care nu a participat la eveniment, după ce a fost împuşcat în 1981 într-un incident în care era cât pe ce să-şi piardă viaţa.

Unele publicaţii de ştiri, precum Bloomberg News şi New Yorker, au declarat că nu vor găzdui petrecerile generoase de după cină, care au acompaniat evenimentele din trecut.

Vineri, Casa Albă a exclus de la întâlniri informale mai multe organizaţii importante de ştiri - CNN, New York Times, MSNCB, BBC pe care secretarul de presă al administraţiei Trump, Sean Spicer, le-a criticat în privat în cadrul unei şedinţe.

Reporterilor de la CNN, The New York Times, Politico, Los Angeles Times şi BuzzFeed nu le-a fost permisă intrarea în sesiunea ce a avut loc în biroul de presă al secretarului Sean Spicer, o decizie care a atras proteste puternice.