Trump critică membrii NATO înaintea unui summit cheie al alianţei

Donald Trump
Donald Trump (Darren McCollester/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a reiterat criticile sale la adresa aliaţilor NATO şi privind cheltuielile destinate apărării. În perioada 11-12 iulie liderul american va participa la un summit crucial cu şefii de state ai alianţei nord-atlantice.

La fel cum au făcut şi predecesorii săi, Trump şi-a exprimat frustrarea faţă de faptul că SUA este cel mai mare contributor la cheltuielile pentru apărarea alianţei NATO, potrivit RFE/RL.

Însă Trump a mers chiar mai departe cu criticile sale, atât în timpul campaniei prezidenţiale, cât şi în perioada mandatului său la Casa Albă. De asemenea, el a pus sub semnul întrebării cel mai important principiu al alianţei: acela că un atac asupra unui membru ar trebui să fie considerat un atac asupra tuturor membrilor.

“SUA cheltuie cu mult mai mult în privinţa NATO decât oricare altă ţară. Acest lucru nu este corect şi nici nu este acceptabil”, a precizat el luni într-o serie de postări pe Twitter.

“Deşi aceste ţări şi-au mărit contribuţiile de când am fost învestit, ele trebuie să facă mai mult”, a scris preşedintele american. NATO ajută “mult mai mult Europa decât ajută SUA”, a adăugat acesta.

Membrii NATO au promis că îşi vor mări cheltuielile destinate apărării pentru a ajunge la nivelul de 2% din PIB până în 2024, însă doar câteva ţări au realizat acest lucru, ori s-au apropiat de atingerea acestui obiectiv.

Având în vedere războiul comercial în formare între Washington şi unii dintre cei mai apropiaţi parteneri nord-americani şi europeni, comentariile lui Trump sugerează că întâlnirea din Bruxelles ar putea fi tensionată.

La câteva zile după summitul NATO, Trump se va îndrepta spre Helsinki unde se va întâlni cu omologul rus Vladimir Putin, ceea ce genereză unele temeri în sânul aliaţilor SUA.