Trump: Comey urma să fie demis indiferent de recomandările Departamentului de Justiţie

Preşedintele american a declarat că intenţiona să îl destituie pe directorul FBI James Comey chiar înainte să primească recomandări din partea unor oficiali de top ai Departamentului de Justiţie.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)

“Intenţionam să îl concediez pe Comey. Decizia mea”, a declarat preşedintele american Donald Trump într-un interviu acordat miercuri reţelei de televiziune NBC News. “Urma să îl destitui indiferent de recomandare”.

Comentariile par să contrazică explicaţia anterioară a administraţiei Trump cu privire la destituirea directorului FBI James Comey.

Iniţial, Casa Albă a declarat că, de fapt, demiterea a avut loc la recomandarea Procurorului General, Jeff Sessions şi cea a adjunctului său, Rod Rosenstein.

Comey monitoriza o investigaţie privind presupusul amestec al Rusiei în campania prezidenţială americană de anul trecut şi a potenţialelor legături între Moscova şi campania lui Trump. Destituirea de marţi a directorului FBI a uimit politicienii americani.

Numeroşi politicieni democraţi, şi chiar unii republicani, şi-au exprimat public îndoielile cu privire la justificarea oferită de Trump pentru concedierea lui Comey – şi anume, faptul că acesta nu a tratat în mod corespunzător investigaţia asupra candidatei prezidenţiale democrate Hillary Clinton şi a utilizării de către aceasta a unui server privat de emailuri când deţinea funcţia de secretar de stat.

Dar, la 48 de ore după demitere, motivul din spatele ei ar fi altul.

În primele comentarii la Casa Albă privind această problemă, Trump a declarat joi că James Comey a fost destituit pentri că “nu a făcut o treabă bună” în calitate de director al FBI.

În timpul interviului său cu NBC, preşedintele american a adăugat că James Comey “s-a dat în spectacol”, că la FBI este “dezordine” şi era necesară demiterea directorului agenţiei.

Trump a insistat că nu a făcut niciodată presiuni asupra lui Comey să renunţe la investigaţia FBI privind Rusia.

Democraţii americani au făcut presiuni pentru o investigaţie care să lămurească dacă echipa lui Trump a colaborat cu ruşii cu scopul de a influenţa rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2016.

În interviul cu NBC, Trump a reiterat comentariile sale anterioare că James Comey l-a asigurat de trei ori că nu este investigat.