Trump cere anchetarea activităţilor desfăşurate de Google cu regimul comunist chinez

Preşedintele american Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, D.C.
Preşedintele american Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, D.C. (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că administraţia sa va investiga dacă gigantul hi-tech Google, deţinut de Alphabet Inc, susţine guvernul comunist chinez. Remarcile au fost făcute după acuzaţii pe care un oficial al companiei americane le-a combătut câteva ore mai târziu în cadrul unei audieri în Senat, potrivit Reuters.

Trump a repetat acuzaţiile făcute anterior de Peter Thiel, co-fondator al PayPal şi investitor, că Google ar putea fi infiltrat cu spioni chinezi.

Thiel a subliniat faptul că Google a acceptat să lucreze îndeaproape cu China, făcând eforturi pentru a-şi reintroduce motorul de căutare pe piaţa chineză şi totodată a luat decizia să renunţe la un contract cu Departamentul Apărării, care a oferit armatei acces la instrumentele sale privind inteligenţa artificială. De asemenea, investitorul miliardar a sugerat că aceste acţiuni ale Google “în mod evident implică trădare”. El a mers chiar până acolo încât s-a întrebat dacă programul de cercetare a Inteligenţei Artificiale derulat de compania mamă a Google, Alphabet, sau conducerea sa au fost “infiltrate” de agenţii de spionaj străine.

“Un băiat grozav şi genial care cunoaşte acest subiect mai bine decât oricine! Administraţia Trump va arunca o privire!”, a scris preşedintele pe Twitter.

Ulterior, Trump a declarat reporterilor că va cere ca diverse agenţii, posibil ca şi Departamentul de Justiţie, “să vadă dacă este ceva adevărat” în acuzaţiile lui Thiel.

Thiel a cerut ca FBI şi CIA să investigheze Google în ceea ce priveşte relaţiile cu China şi a afirmat că această companie aparent a lucrat cu armata chineză.

Generalul american Joseph Dunford, şeful Statului Major al armatei americane, a exprimat temeri similare în privinţa Google în cadrul unei audieri ce a avut loc în Congres în luna martie.

Google a răspuns într-o declaraţie trimisă prin e-mail: “După cum am menţionat anterior, noi nu lucrăm cu armata chineză”.

Karan Bhatia, vicepreşedinte al Google pentru politică publică şi afaceri guvernamentale, a declarat că gigantul american a “stopat” aactivitatea privind dezvoltarea unui motor de căutare care respectă regulile de cenzură politică ale Chinei. Acum, compania americană va lansa un astfel de serviciu doar prin consultări cu “acţionari cheie”.

Dar la întrebările senatorilor, Bhatia a refuzat să promită că nu va mai cenzura conţinutul în China sau că va accepta un audit realizat de o terţă parte asupra conţinutului politicilor companiei privind moderarea.

Thiel a susţinut financiar chiar politicieni republicani la nivel de stat şi federal, inclusiv pe Trump şi senatorul Josh Hawley, care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de influenţa exercitată de Google.

Thiel a investit în Facebook Inc la scurt timp după înfiinţarea companiei şi este unul dintre directorii companiei de social media, care este principalul rival al Google pentru cheltuielile de publicitate online. De asemenea, Thiel este director la compania de analiză a datelor Palantir Technologies care, precum Google, concurează pentru obţinerea unor contracte tehnologice cu guvernul.