Trump blochează publicarea unui memoriu al democraţilor privind ancheta legată de Rusia

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

Casa Albă susţine că preşedintele Donald Trump a blocat publicarea unui memoriu conceput de democraţi care contracarează acuzaţiile făcute de republicani privind abuzuri de putere comise în ancheta desfăşurată de FBI asupra presupusului amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane.

Don McGahn, consilier al Casei Albe, a susţinut într-o scrisoare adresată vineri Comisiei de Informaţii din Camera Reprezentanţilor că preşedintele „nu poate” face public memoriul, despre care a precizat că conţine „numeroase pasaje confidenţiale şi în special sensibile”.

El a precizat că Departamentul de Justiţie a identificat porţiuni în memoriul democraţilor care „vor genera temeri semnificative în special pentru securitatea naţională [americană] şi pentru interesele agenţiilor [americane] de aplicare a legii”.

McGahn le-a cerut democraţilor să rescrie memoriul folosind ajutorul Departamentului de Justiţie şi a adăugat că preşedintele Trump este în continuare „înclinat” să îl publice în interesul transparenţei, dacă sunt făcute unele modificări.

Preşedintele american a susţinut că el a fost complet dezvinovăţit de memoriul congresional scris de republicani, care afirmă că FBI-ul a abuzat de puterile sale de supraveghere în timpul unei investigaţii privind potenţialele legături între campania prezidenţiale a republicanului Trump şi Rusia.

Însă democraţii au declarat că memoriul republicanilor este un set de puncte de discuţie ale republicanilor ce au fost editate în mod selectiv pentru a distrage atenţia de la propria investigaţie a Comisiei asupra presupusului amestec rusesc în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Astfel, democraţii au scris propriul memoriu, în încercarea de a respinge acuzaţiile făcute în memoriul republican.