Trump autorizează un raid în Yemen. Operaţiunea eşuează lamentabil, numeroase pierderi umane

Pe lângă numeroase victime civile, un soldat american a fost ucis şi alţii trei au fost răniţi într-un raid desfăşurat împotriva militanţilor Al-Qaeda în Yemen, a declarat Pentagonul duminică.
Case distruse de lovituri aeriene saudite în apropiere de aeroportul Sanaa din Yemen, 26 martie 2015.
Case distruse de lovituri aeriene saudite în apropiere de aeroportul Sanaa din Yemen, 26 martie 2015. (Captură Foto)

Conform unui articol publicat de Wall Street Journal, raidul, autorizat sâmbătă, a provocat moartea a 14 militanţi ai grupării Al-Qaeda în Peninsula Arabă (AQAP), principala formă de prezenţă a teroriştilor Al-Qaeda în Yemen, au declarat mai mulţi oficiali americani ai apărării. De asemenea, raidul a dus la obţinerea de informaţii critice, conform Centrului de Comandă CENTCOM, care monitorizează operaţiunile militare americane în Orientul Mijlociu.

Operaţiunea, autorizată de noul preşedinte Donald Trump, pare să fi fost primul astfel de raid terestru antitero desfăşurat sub noua administraţie a preşedintelui Trump, care a promis că va adopta o poziţie dură pentru a înfrânge grupurile islamice radicale.

Rezultatele devastatoare sunt deja folosite de opoziţia liberală pentru a submina în continuare credibilitatea preşedintelui.

Reuters a adăugat că raidul forţelor speciale a urmărit să strângă informaţii despre grupul militant, conform declaraţiei unui oficial american. Oficialul a mai precizat că forţele de elită americane nu au capturat militanţi iar Pentagonul a declarat că 14 membri AQAP au fost ucişi în acel raid, pe lângă civili şi minori.

AQAP este considerat una dintre cele mai ucigaşe ramuri ale organizaţiei teroriste Al-Qaeda. Grupul a fost capabil să obţină o prezenţă mai puternică în Yemen după ce ţara a fost cuprinsă de un război civil cu trei ani în urmă - stârnit de conflictul dintre Iran şi Arabia Saudită.

Pe timpul mandatelor Obama, SUA a lansat lovituri aeriene cu drone împotriva militanţilor Al-Qaeda în Yemen şi, uneori, a trimis trupe pentru operaţiuni speciale în ţară, într-un efort de combatere a militanţilor. Armata americană a lansat de asemenea raiduri terestre ocazionale în alte ţări, precum Libia, unde Al-Qaeda sau alte grupuri militante au o anumită prezenţă.

O altă complicaţie neaşteptată a fost, conform unei declaraţii a Comenzii Centrale, un incident în care un avion militar american implicat în raidul respectiv a aterizat semi-forţat şi a trebuit să fie distrus pentru a nu cădea în mâinile inamicilor. Incidentul a provocat mai mulţi răniţi în rândul forţelor americane.

Guvernul recunoscut internaţional din Yemen, susţinut de Arabia Saudită şi aliaţii săi din Golf, luptă cu rebelii Houthi, sprijiniţi de Iran, care au ocupat capitala Sanaa în septembrie 2014. Forţele conduse de saudiţi au intrat în conflict în martie 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe