Trump atacat într-un ziar chinez pe fondul amplificării tensiunilor comerciale

Donald Trump
Donald Trump (Darren McCollester/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a fost atacat într-un editorial publicat luni în mass media chineză de stat, fiind acuzat de abuzuri comise împotriva comerţului internaţional. Articolul a fost publicat în contextul amplificării tensiunilor comerciale dintre cele două superputeri.

Cotidianul Poporului, publicaţia oficială a Partidului Comunist Chinez, l-a criticat pe liderul american că este “protagonist în propria dramă înşelătoare, orchestrată cu atenţie în stilul luptelor de stradă”, potrivit Express.co.uk.

De asemenea, editorialul a acuzat SUA de amplificarea tensiunilor comerciale cu China şi de transformarea comerţului internaţional într-un joc în care nimeni nu câştigă.

Trump a impus tarife de 25% la importuri chineze în valoare de 34 miliarde de dolari în luna iulie, forţând Beijingul să răspundă cu măsuri similare.

De atunci, liderul american a ameninţat că va impune noi tarife de 25% asupra altor importuri chineze în valoare 200 miliarde de dolari.

Totuşi, Cotidianul Poporului a precizat că dorinţa lui Trump ca liderii internaţionali să joace în drama sa este “un vis cu ochii deschişi”.

În plus, publicaţia a susţinut că acţiunile lui Trump afectează credibilitatea SUA, iar “guvernarea unei ţări nu este similară cu conducerea unei companii”.

Vineri seara, Consiliul de Stat din Beijing a precizat că Beijingul se pregăteşte să impună taxe de 25%, 20%, 10% şi 5% asupra unui număr de aproximativ 5.207 produse americane, adăugând că taxele vor fi implementate de îndată ce SUA va aplica tarifele sale. Importurile americane ce ar putea fi supuse noilor tarife vor avea o valoare de 60 miliarde de dolari.

Într-o declaraţie oficială, guvernul chinez a comentat măsurile punitive, susţinând: “Data implementării măsurilor de taxare va depinde de acţiunile SUA, iar China îşi rezervă dreptul de a continua să introducă alte contramăsuri.

“Orice ameninţare sau şantaj unilaterale vor duce doar la intensificarea conflictelor şi la afectarea intereselor tuturor părţilor.”

Totuşi, Trump a declarat că tarifele sale funcţionează şi că ajută la reducerea datoriei naţionale a Statelor Unite.

Scriind pe Twitter, el a afirmat: “Tarifele funcţionează foarte bine. Fiecare ţară de pe Pământ doreşte să scoată averi din SUA, întotdeauna în detrimentul nostru.”

“Cum vin, cum îi taxăm. Dacă nu doresc să fie taxaţi, atunci lăsaţi-i să facă sau să construiască produsul în SUA.”

“Indiferent de situaţie, înseamnă locuri de muncă şi o mare bogăţie [pentru americani].”

“Din cauza tarifelor, vom putea să reducem mari porţiuni ale datoriei de 21 trilioane de dolari ce s-a acumulat, o mare parte a ei în timpul administraţiei Obama. În acelaşi timp, reducem taxele pentru oamenii noştri.”

“Cel puţin, vom încheia acorduri comerciale mult mai bune pentru ţara noastră!”

La sfârşitul săptămânii trecute, oficialii chinezi au intervenit pentru a amortiza fluctuaţia yuanului, care a avut de suferit de pe urma tensiunilor comerciale şi s-a apropiat cu viteză de pragul 7 în raport cu dolarul.

Banca Populară a Chinei va impune rezerve minime obligatorii de 20% pentru unele tranzacţii care implică contracte forward în valută străină, potrivit unei declaraţii publicate vineri seară de această instituţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe