Trump atacă Rusia pentru subminarea progresului în soluţionarea crizei nord-coreene

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a acuzat Rusia că ajută Coreea de Nord să evite sancţiunile internaţionale, furnizându-i proviziile de care are nevoie pentru a dezvolta arme nucleare mai avansate şi mai distructive.

Într-un atac îndreptat împotriva Kremlinului, liderul american a acuzat Moscova că subminează eforturile SUA de a soluţiona criza continuă din Peninsula Coreeană.

Într-un interviu acordat miercuri pentru Reuters, Trump a lăudat eforturile Chinei pentru angajamentul său în susţinerea sancţiunilor ce urmăresc să blocheze fonduri, petrol şi cărbune pentru regimul lui Kim Jong-un.

Şi, în timp ce a afirmat că Beijingul ar putea face mai mult pentru a ajuta, Trump a precizat că Moscova face exact opusul.

Preşedintele american a adăugat: “Rusia nu ne ajută deloc în privinţa Coreei de Nord. Lucrurile cu care ne ajută China sunt stricate de Rusia”.

Surse ale serviciilor de informaţii vest-europene au declarat în decembrie 2017 pentru Reuters că mai multe petroliere ruseşti au furnizat combustibil Coreei de Nord în cel puţin 3 ocazii în ultimele câteva luni.

Transferul de combustibil aparent a avut loc pe mare, mişcare ce ar încălca în mod direct sancţiunile ONU.

Moscova a negat încălcarea sancţiunilor internaţionale aplicate împotriva Phenianului.

Coreea de Nord se bazează pe petrolul importat pentru a-şi menţine viabilă economia fragilă, precum şi să-şi dezvolte programul de rachete balistice de rază lungă.

O serie de sancţiuni dure adoptate de ONU – care au fost acceptate de SUA, Rusia şi China – au redus în mod drastic cantitatea de petrol pe care o poate cumpăra regimul comunist al lui Kim Jong-un.

Trump a mai afirmat că omologul său rus Vladimir Putin “ar putea face multe” pentru soluţionarea crizei nord-coreene.

“Din păcate, nu prea avem o relaţie cu Rusia şi, în unele cazuri, este posibil ca Rusia să dea (Coreei de Nord) ceea ce ia înapoi China”, a mai precizat Trump.

“Astfel, rezultatul net nu este la fel de bun cum ar putea fi”.

Trump a lansat acest atac împotriva Rusiei după ce, la sfârşitul anului trecut, a acuzat oficialii chinezi că încalcă sancţiunile ONU aplicate Coreei de Nord – acest lucru pe lângă încălcarea legii internaţionale în Marea Chinei de Sud.

“Prinşi în flagrant – sunt foarte dezamăgit că China permite Coreei de Nord să obţină petrol. Nu va exista niciodată o soluţie amicală la probleme nord-coreene dacă acest lucru continuă!”, a scris Trump pe Twitter. Autorităţile sud-coreene au dezvăluit în 29 decembrie 2017 că au sechestrat o navă sub pavilion Hong Kong care ar fi livrat ilegal petrol Coreei de Nord.