Trump ar putea pune Gărzile Revoluţionare ale Iranului pe lista de organizaţii teroriste

Administraţia preşedintelui american Donald Trump ar putea numi Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului drept o organizaţie teroristă, a aflat Reuters de la unii oficiali americani, cu condiţia anonimatului.
Membri ai Gărzilor Revoluţionare ale Iranului.
Membri ai Gărzilor Revoluţionare ale Iranului. (Captură Foto)

Iranul foloseşte Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice (CGRI), despre care se crede că operează în Emisfera Vestică, pentru a se implica în “activităţi maligne”, conform armatei americane.

CGRI a fost asociat cu decese ale unor soldaţi americani, iar activităţile sale în America Latină sunt considerate ca prezentând o ameninţare directă pentru Statele Unite.

În prezent, administraţia Trump “ia în considerare o propunere ce ar putea desemna puternicul Corp al Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului drept o organizaţie teroristă”, a susţinut Reuters, adăugând că “oficialii au precizat că mai multe agenţii guvernamentale americane au fost consultate în privinţa unei astfel de propuneri care, dacă va fi implementată, se va adăuga măsurilor pe care SUA le-a impus deja împotriva unor persoane fizice şi a unor entităţi asociate cu CGRI”.

Reuters a recunoscut că nu a văzut o copie a propunerii, notând că administraţia Trump nu a răspuns imediat cererii de a comenta subiectul.

SUA a inclus deja pe lista sa neagră câteva entităţi şi persoane afiliate cu CGRI, inclusiv cunoscutul general de brigadă Qasem Soleimani, comandantul Forţei de elită Qods din cadrul Gărzilor Revoluţionare, însărcinate cu operaţiunile iraniene din străinătate.

În 2007, Trezoreria SUA a considerat că Forţa Qods este afiliată cu grupuri teroriste, inclusiv Hezbollah, talibanii şi grupul palestinian Hamas, printre altele.

Trezoreria SUA a descris Forţa Qods ca principalul braţ al Iranului pentru aplicarea politicii sale de susţinere a grupurilor teroriste şi insurgente”.

CGRI şi grupul libanez narco-terorist Hezbollah, care este susţinut de Iran, au furnizat sprijinul terestru necesar pentru proliferarea ideologiei iraniene “khomeiniste în Orientul Mijlociu şi în afara acestuia.

În martie 2015, acum pensionatul general Lloyd Austin, fostul şef al Comandamentului Central american (CENTCOM), a avertizat că Iranul foloseşte organizaţiile CGRI şi Hezbollah pentru a se implica în activităţi “maligne”.

Se crede că CGRI operează chiar şi în Mexic, unde este asociat cu un complot de angajare a unui membru al unui cartel mexican pentru a-l ucide pe ambasadorul saudit în Washington, DC., Arabia Saudită fiind un rival regional al Iranului.

În plus, CGRI a ameninţat că va distruge nave americane în Golful Persic.

În ianuarie 2016, navele CGRI au capturat şi umilit 10 marinari americani după ce două nave ale SUA au pătruns în apele iraniene. Iranul a eliberat soldaţii americani a doua zi.

“CGRI este de departe cea mai puternică agenţie de securitate a Iranului, având de asemenea un control asupra unei mari părţi a economiei ţării şi o influenţă masivă în sistemul politic iranian”, evidenţiază Reuters.

Ofiţerii CGRI luptă în prezent în numele dictatorului sirian Bashar al-Assad, care este susţinut de Rusia, în războiul sângeros din ţara arabă.

Săptămâna trecută, administraţia Trump a impus sancţiuni suplimentare Iranului ca răspuns la recentele teste de rachete desfăşurate de Republica Islamică. Administraţia americană a descris măsurile ca fiind un “prim pas’.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe