Trump ar putea emite un nou ordin privind imigraţia

După ce un tribunal şi o curte de apel americane au blocat un ordin executiv al Casei Albe privind restricţionarea imigraţiei şi a călătoriilor în SUA, preşedintele Trump a susţinut că ar putea emite un nou ordin executiv uşor modificat privind imigraţia.
Donald Trump
Donald Trump (Drew Angerer/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri seara că ia în considerare emiterea unui nou ordin executiv asupra imigraţiei, ţinând cont de faptul că ordinul său iniţial din 27 ianuarie a fost suspendat pe termen nedefinit de către tribunalele din SUA.

Insistând că are legea de partea sa, în ciuda a două înfrângeri în tribunalele americane, Trump a precizat că temerile privind securitatea necesită un răspuns mai rapid decât ceea ce permit acum canalele legale.

„Partea nefericită este aceea că e nevoie de timp din punct de vedere al legii, dar vom câştiga această bătălie. De asemenea, avem o mulţime de alte opţiuni, inclusiv doar emiterea unui nou ordin”, a declarat el, adăugând că orice acţiune nu va fi iniţiată înainte de 13 februarie.

Ordinul iniţial, care interzice temporar refugiaţilor să ajungă în SUA, precum şi vizitatorilor din şapte ţări predominant musulmane, a fost blocat de un tribunal american districtual pe data de 3 februarie, iar pe 9 februarie o curte de apel a confirmat acest blocaj.

Reince Priebus, şeful de personal al Casei Albe, a declarat că „urmărim să emitem acum ordine executive în privinţa cărora ne aşteptăm să fie aplicate în scurt timp şi care vor proteja şi mai mult americanii împotriva terorismului”.

Trump a sugerat că noul său ordin executiv ar putea fi o versiune modificată a ordinului original, „cu schimbări foarte mici în cinstea deciziei [curţii de apel]” de a suspenda ordinul din ianuarie.

Casa Albă ar putea rescrie ordinul pentru a exclude în mod explicit deţinătorii de cărţi verzi sau rezidenţii permanenţi ai SUA, a declarat pentru Reuters un consilier congresional. Acest lucru ar putea alina unele temeri privind ordinul executiv iniţial, exprimate de trei judecători ai curţii de apel din San Francisco care au căzut de acord unanim, în această săptămână, să menţină blocajul asupra ordinului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe