Trump ar fi insistat în repetate rânduri să se întâlnească cu Rohani în 2017, susţine un consilier iranian

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Alex Wong/Getty Images)

Şeful de personal al preşedintelui iranian Hassan Rohani a declarat că preşedintele american Donald Trump ar fi cerut în repetate rânduri să se întâlnească cu liderul de la Teheran în timpul vizitei acestuia la New York la Adunarea Generală a ONU din 2017.

“Trump a cerut delegaţiei iraniene de opt ori să aibă o întâlnire cu preşedintele [iranian]”, a declarat miercuri Mahmud Vaezi, citat de agenţii de ştiri iraniene, potrivit RFE/RL.

Vaezi a precizat că echipa iraniană nu a răspuns cererilor respective, care au venit la scurt timp după ce Trump a anunţat că nu va mai certifica faptul că Iranul respectă prevederile acordului nuclear din 2015, o mişcare ce a dus în cele din urmă la retragerea SUA din acord în luna mai a acestui an.

“Avem o politică transparentă şi o poziţie clară cu privire la relaţiile noastre cu SUA... şi anume că nu vom ceda presiunii”, a adăugat Vaezi.

Teheranul a declarat în octombrie 2017 că Trump a cerut o întâlnire cu omologul său iranian în timpul Adunării Generale a ONU, însă la acea vreme nu s-a specificat că a fost vorba de mai multe cereri.

O întâlnire Trump-Rohani ar fi fost prima întâlnire între preşedinţii celor două ţări, care sunt adversare de la Revoluţia Islamică din Iran din 1979.

Săptămâna trecută, Trump a susţinut că economia Iranului suferă din cauza deciziei sale de a se retrage din acordul nuclear şi de a reimpune sancţiuni americane, şi a sugerat că liderii iranieni îl vor suna în cele din urmă şi vor negocia un nou acord.

Trump doreşte un acord mult mai cuprinzător decât cel încheiat în 2015 – care limitează activităţile nucleare iraniene în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale – şi anume restricţionarea activităţilor iraniene de dezvoltare de rachete balistice şi reducerea implicării Teheranului în conflictele regionale, precum cele din Siria şi Yemen.

Iranul a insistat că nu va renegocia acordul nuclear şi că lucrează cu celelalte puteri mondiale semnatare pentru a găsi o cale de a menţine în picioare acordul şi de a evita sancţiunile americane, ce urmează să intre în vigoare în luna noiembrie. În privinţa acelor sancţiuni, Trump a cerut ţărilor lumii să suspende importurile de petrol iranian până la acea dată, deşi unele ţări au susţinut că nu o vor face.