Trump anunţă vineri o schimbare în politica SUA faţă de Cuba

Preşedintele american Donald Trump va anunţa vineri schimbări semnificative la acordul încheiat de predecesorul său Barack Obama cu guvernul din Cuba, impunând restricţii asupra naţiunii insulă în ceea ce priveşte călătoriile şi comerţul, arată un nou raport.
Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Mario Tama/Getty Images)

În cadrul unui discurs în Miami, Florida, preşedintele american Donald Trump va anunţa vineri schimbări în politicile administraţiei Obama care au îmbunătăţit relaţiile americano-cubaneze, a susţinut joi Politico.

Administraţia Trump a revizuit politica SUA faţă de Cuba de când a fost investit oficial la începutul acestui an, se precizează în raport.

De asemenea, Casa Albă urmăreşte să consolideze anumite aspecte ale embargoului comercial ce durează de aproximativ 6 decenii, cu scopul de a preveni încheierea de acorduri comerciale cu firme şi companii controlate de armata cubaneză, conform unei versiuni provizorii a directivei ce a fost obţinută de Politico.

“Politica administraţiei mele va fi ghidată de interesele cheie pentru securitatea naţională a SUA şi de solidaritatea cu poporul cubanez”, potrivit directivei. “Voi urmări să promovez o ţară stabilă, prosperă şi liberă pentru poporul cubanez. În acest scop, trebuie să ne asigurăm că fondurile americane nu sunt direcţionate spre un regim care a eşuat să respecte cele mai fundamentale cerinţe ale unei societăţi libere şi drepte”.

În timpul campaniei sale prezidenţiale de anul trecut, Trump a ameninţat că va “suspenda” acordurile încheiate de administraţia Obama cu Havana.

“Politica pe care o va anunţa administraţia Trump cu privire la Cuba este bazată pe convingerea fundamentală a preşedintelui Trump că solicitările comunităţii cubanezilor exilaţi sunt potrivite şi juste”, a precizat Casa Albă într-o declaraţie scrisă adresată Politico.

În timpul mandatului său, Barack Obama a încercat să adopte mai multe modificări la politica americană privind Cuba. Astfel, el a restabilit relaţiile diplomatice cu Havana în 2015 şi a relaxat unele restricţii privind afacerile în această ţară.

De asemenea, Obama a oferit imigranţilor ilegali din Cuba o posibilitate de a obţine statut legal şi a aprobat efectuarea de călătorii spre naţiunea insulă.

În ciuda efortului lui Obama de a îmbunătăţi relaţiile cu Havana, Congresul SUA dominat de republicani a refuzat să ridice embargoul comercial impus de Washington în urmă cu 57 de ani asupra Cubei. Potrivit embargoului, este ilegal ca firmele şi corporaţiile americane să facă afaceri cu Havana.

SUA a rupt relaţiile diplomatice cu Havana în 1961 şi a plasat un embargou oficial asupra Cubei în 1962.

Cele două ţări au devenit inamici ideologici după revoluţia din 1959 care l-a adus la putere pe dictatorul Fidel Castro, iar relaţiile americano-cubaneze au rămas ostile chiar şi după sfârşitul Războiului Rece.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe