Trump ameninţă: “Dacă Iranul vrea să lupte, atunci va avea loc distrugerea oficială a acestuia”

Preşedintele american Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, D.C.
Preşedintele american Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, D.C. (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a lansat duminică un avertisment dur la adresa Iranului pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Washington şi Teheran, potrivit Deutsche Welle.

“Dacă Iranul vrea să lupte, atunci va avea loc distrugerea oficială a acestuia. Niciodată să nu mai ameninţaţi Statele Unite!”, a scris Trump pe Twitter.

Noua ameninţare pare să fie una dintre cele mai dure la adresa Iranului de când Trump a devenit preşedinte. În ultima lună, SUA a luat o poziţie tot mai agresivă faţă de Iran.

Astfel, în urmă cu câteva zile, SUA a trimis un portavion, bombardiere B-52, o navă de atac şi o baterie de rachete Patriot în Golful Persic pentru a contracara ceea ce Washingtonul a descris ca fiind “ameninţări” iraniene la adresa forţelor americane de acea regiunea, declanşând temeri privind un conflict militar.

Iranul, în schimb, a minimalizat ameninţarea unui conflict deschis cu SUA. La rândul său, ministrul de Externe, Mohammad Javad Zarif, a susţinut sâmbătă că ţara sa nu urmăreşte un conflict armat cu SUA sau cu aliaţii săi din regiune.

“Suntem siguri. Nu avea loc un război din moment ce nici noi nu dorim un război şi deoarece nimeni nu are iluzia că poate confrunta Iranul în regiune”.

Totuşi, un comandant al Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului a trimis duminică un mesaj diferit.

Soldaţii americani vor fi “uşor de învins”, a precizat comandantul Hossein Salami într-o declaraţie.

De asemenea, duminică, Arabia Saudită a anunţat organizarea a două summit-uri de urgenţă cu membrii Consiliului de Cooperare din Golf şi ai Ligii Arabe pentru a discuta “agresiunile şi consecinţele lor”.

Pe fondul amplificării tensiunilor dintre SUA şi Iran, preşedintele iranian Hassan Rohani a afirmat că Teheranul va începe să se retragă din unele aspecte cheie ale acordului nuclear internaţional încheiat în 2015 dacă marile puterile nu relaxează sancţiunile impuse Iranului, aşa cum au promis.

În urmă cu aproximativ două săptămâni s-a împlinit un an de către preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA se retrage din acordul nuclear încheiat între marile puteri şi Iran în 2015 (JCPOA), acuzând că acesta este plin de breşe deoarece nu acoperă dezvoltarea şi testarea de rachete balistice iraniene şi susţinerea de către Iran a unor grupuri extremiste în Orientul Mijlociu. Retragerea a fost urmată de reimpunerea unor sancţiuni economice dure.

De asemenea, în urmă cu câteva zile, SUA a declarat că va impune noi sancţiuni împotriva Iranului vizând sectoarele fierului, oţelului, aluminiului şi cuprului, despre care Casa Albă a declarat că sunt “cea mai mare sursă de venituri din export a Teheranului care nu are legătură cu sectorul petrolier”, potrivit Financial Times. În plus, Washingtonul a mai declarat că doreşte să reducă la zero exporturile de petrol iranian pentru a bloca principala sursă de venit a regimului de la Teheran.