Trump acuză China de interferare cu alegerile din 2018. Beijingul respinge acuzaţia

Donald Trump
Donald Trump (Darren McCollester/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a acuzat miercuri China că urmăreşte să interfereze cu alegerile congresionale din SUA din 6 noiembrie, afirmând că Beijingul nu doreşte ca Partidul Republican să obţină rezultate bune din cauza poziţiei sale agresive privind comerţul.

“China încearcă să interfereze cu alegerile noastre din 2018, din noiembrie. Împotriva administraţiei mele”, a declarat Trump în cadrul unei sesiuni a Consiliului de Securitate al ONU, al cărei subiect de discuţie a fost neproliferarea armelor de distrugere în masă.

Prezidând Consiliul pentru prima dată, Trump nu a făcut nicio referire la presupusul amestec al ruşilor în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi nu a furnizat dovezi privind acuzaţia lansată împotriva Chinei, pe care aceasta a respins-o imediat în timpul aceleiaşi întâlniri, potrivit Reuters.

“Nu am interferat şi nu vom interfera cu problemele interne ale niciunei ţări. Refuzăm să acceptăm acuzaţii neîntemeiate împotriva Chinei”, a declarat în Consiliu ministrul chinez de Externe, Wang Yi.

“Ei nu doresc ca eu sau noi să câştigăm, pentru că sunt primul preşedinte care a provocat vreodată China în ceea ce priveşte comerţul şi pentru că învingem din acest punct de vedere, învingem la fiecare nivel. Nu dorim ca ei să se amestece sau să interfereze cu viitoarele noastre alegeri”, a declarat Trump.

Alegerile din noiembrie vor decide dacă Partidul Republican îşi poate menţine controlul asupra Camerei Reprezentanţilor şi a Senatului. Unele sondaje de opinie arată că democraţii ar putea obţine rezultate importante, în special în Cameră.

Discutând ulterior cu reporterii, Trump a declarat: “Ei (China) încearcă să interfereze cu alegerile noastre. Şi nu vom lăsa să se întâmple acest lucru, aşa cum nu vom lăsa să se întâmple nici cu Rusia”.

Preşedinţia lui Trump a fost marcată de problema potenţialei interferenţe ruseşti în alegerile prezidenţiale din 2016, care a dus la o investigaţie condusă de procurorul special Robert Mueller asupra posibilei colaborări între Moscova şi membrii campaniei lui Trump. Atât Rusia, cât şi Trump au negat acuzaţiile privind interferenţa.

SUA şi China sunt implicate într-un război comercial tot mai intens, izbucnit după ce Trump a acuzat Beijingul că de mult timp a urmărit să fure proprietate intelectuală americană, să limiteze accesul pe piaţa chineză şi să subvenţioneze în mod incorect companiile deţinute de stat. De asemenea, Trump a susţinut că Beijingul a profitat mult de politicile comerciale ale SUA, al cărei deficit comercial cu China este de câteva sute de miliarde de dolari.

Săptămâna trecută, SUA a anunţat noi tarife la importurile chineze, în valoare de 200 miliarde de dolari (171 miliarde de euro). Administraţia Trump a precizat luni că tarifele vor fi aplicate în această săptămâna cu 10% şi vor creşte până la 25% începând cu 1 ianuarie 2019, potrivit Deutsche Welle.

Washingtonul a impus deja tarife de 25% la importuri chineze în valoare de 50 miliarde de dolari din cauza practicilor comerciale neloiale folosite de comuniştii chinezi. Luând în calcul noile tarife, aproximativ jumătate din toate produsele chineze importate de SUA sunt acoperite de măsuri comerciale punitive. Beijingul a promis că va răspunde noilor tarife americane cu propriile tarife împotriva unor importuri din SUA în valoare de aproximativ 60 miliarde de dolari.

De altfel, China a impus deja tarife punitive la importuri americane în valoare de 50 miliarde de dolari, ca răspuns la măsurile tarifare precedente ale Washingtonului. Totuşi, deoarece China exportă în SUA mai mult decât importă, există limite asupra valorii tarifelor pe care Beijingul le poate impune produselor americane. Acest lucru generează temeri că statul comunist chinez ar putea răspunde cu măsuri comerciale non-tarifare.

Tot miercuri, Trump a făcut referire la suplimentul de patru pagini publicat de o companie media chineză de stat în ediţia de duminică a publicaţiei Des Moines Register, care promovează beneficiile reciproce ale comerţului sino-american. Practica ca guvernele străine să cumpere spaţiu publicitar în ziarele americane pentru a promova comerţul este răspândită şi diferă de o operaţiune secretă desfăşurată de o agenţie naţională de informaţii.

Trump a declarat într-un mesaj pe Twitter: “De fapt, China plasează anunţuri propagandistice în Des Moines Register şi alte ziare, anunţuri făcute să pară a fi ştiri”.

Într-un articol publicat în Des Moines Register cu privire la suplimentul propagandistic, Carol Hunter, director executiv al ziarului, a afirmat că acest lucru nu este surprinzător.

“Nu este surprinzător că publicaţia China Daily a urmărit să plaseze reclame în Des Moines Register, deoarece Register este cea mai mare organizaţie de ştiri din [statul american] Iowa şi fermierii din Iowa sunt în mod disproporţionat afectaţi de tarifele impuse de China [asupra produselor americane]”, a afirmat Hunter.

Un înalt oficial al administraţiei Trump a afirmat că Beijingul foloseşte instrumente politice, economice, comerciale, militare şi de spionaj pentru a influenţa opinia publică americană şi pentru a promova interesele Partidului Comunist Chinez şi ale guvernului din Beijing.

Vicepreşedintele american Mike Pence plănuieşte ca săptămâna viitoare să detalieze acuzaţiile lansate de SUA la adresa Chinei, a precizat oficialul, care a discutat cu reporterii sub anonimat. El a mai afirmat că guvernul american lucrează la desecretizarea unor informaţii suplimentare în legătură cu această problemă.

La o conferinţă de presă, miercuri seara, Trump l-a descris pe preşedintele comunist chinez Xi Jinping ca fiind un prieten, ceea ce l-a determinat pe un reporter să îl întrebe cum ar putea fi astfel având în vedere acuzaţiile privind presupusa interferenţă chineză cu alegerile americane.

“Poate nu mai este, ca să fiu sincer cu voi”, a răspuns Trump.

De asemenea, Trump a folosit sesiunea Consiliului de Securitate pentru a apăra retragerea SUA în luna mai din acordul nuclear iranian, a indica un progres în eforturile SUA de a diminua programul nuclear nord-coreean şi de a critica Iranul şi Rusia pentru susţinerea preşedintelui sirian Bashar al-Assad în războiul din Siria, ce durează deja de opt ani.

“Măcelul desfăşurat de regimul sirian este facilitat de Rusia şi Iran”, a afirmat Trump.

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a răspuns pe Twitter, precizând că SUA a “abuzat” de Consiliu şi că “s-a izolat şi mai mult”.