"Trotuare pentru cetăţeni" - USR depune o petiţie "mamut" la poliţie

Bucureştiul nu este doar una dintre capitalele lumii cu traficul cel mai congestionat ci şi un oraş în care trotuarele arată a orice altceva numai a spaţii destinate pietonilor nu. USR Sector 1 anunţă o iniţiativă concretă în direcţia rezolvării situaţiei, şi anume o petiţie mamut depusă la poliţia locală.
Trotuar din sectorul 1
Trotuar din sectorul 1 (USR sector 1)

De ani de zile, pentru a circula, pietonii din Bucureşti fac slalom pe trotuare printre maşini parcate, construcţii ilegale, lucrări nesemnalizate etc. În acest context, Uniunea Salvaţi România filiala Sector 1 a depus o petiţie ”mamut” la Poliţia Locală S2, petiţie în care sunt documentate 150 de cazuri concrete din sector ce trebuie rezolvate de urgenţă, a anunţat luni vicepreşedintele USR Bucureşti, Florin Cobzac.

"Am încercat să răspundem numeroaselor apeluri venite din partea cetăţenilor. (...) Înainte să fim şoferi sau participanţi la trafic suntem cu toţii pietoni. Problema asta se acutizează şi o vedem cu toţi. Sunt multe categorii de oameni pentru care trotuarele devin un adevărat obstacol. Aceste semnale sunt tot mai puternice şi noi am încercat să le înglobăm în această iniţiativă", a explicat luni Cobzac, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Am hotărât să facem acest demers de a strânge un număr semnificativ de situaţii ilustrative. În 2 săptămâni am strâns 150 de situaţii, unele flagrante, referitoare la lupta de zi cu zi cu trotuarele.

Trotuar din sectorul 1
Trotuar din sectorul 1

O să vedeţi de la şantierele ilegale neterminate, construcţii ilegale, rampe, construcţii temporare care împiedică complet accesul pe trotuare, sau situaţii cronice, cum ar fi în faţa Direcţiei de Paşapoarte, unde trotuarul se termină în gardul instituţiei. (...) 150 situaţii, le-am depus azi dimineaţă la Poliţia locală Sector 1, am depus această situaţie bloc, vom urmări demersurile pe care le vor face constatarea şi remedierea situaţiilor respective. Directorul de la secţia de poliţie ne-a spus că am făcut jumătate din treaba lor", a adăugat Cobzac.

Prezentă la conferinţa de presă pe tema demersului "Trotuare pentru pietoni", preşedintele USR Bucureşti, Roxana Wring a reamintit că mobilitatea urbană în Bucureşti este capitolul la care administraţia Gabrielei Firea a promis cel mai mult şi în privinţa căruia a eşuat.

"Cred că ne aducem cu toţii aminte cum administraţia PSD-ALDE, prin dna. Firea, ne-a promis în 2016 o revoluţie în trafic. În 6 luni urma să circulăm mult mai bine în Bucureşti. Suntem acum la luni şi nu numai că nu circulăm mai bine ci mai rău. Aşa cum arătă indexul TomTom (trafic index), Bucureştiul este capitala cu traficul cel mai congestioant din cele 120 de oraşe care apar, suntem a 5-a capitală a lumii în privinţa traficului.

Promisiunile pe care Gabriela Firea le-a făcut în 2016, niciuna nu a fost îndeplinită, proiectele de infrastructură fie nu au fost finalizate, fie nu au fost recepţionate. În oct 2016 ni s-a promis 400 de autobuze noi, Bucureştiul are o lipsă cronică de autobuze. De curând, aflăm că licitaţia pentru 400 autobuze, este pentru 300 de fapt, acesta sunt pe diesel deşi alte capitale europene interzic în centrul oraşelor accesul maşinilor pe diesel şi chiar şi această licitaţie e contestată deci nu cred că vom vedea în curând autobuze noi", a declarat Roxana Wring.

Liderul USR a mai precizat că pe lângă propunerile pe termen lung de investiţii masive în transport, pe lângă crearea unui fond special pentru transport, formaţiunea sa a venit şi cu propuneri imediate care nu ar reprezenta cheltuieli în plus de la buget.

"Printre aceste propuneri se numără prelungirea traseelor RATB, ele nu funcţionează întotdeauna, nu deservesc întotdeauna traseele cele mai logice, în al doilea rând ar trebui să ne asigurăm că benzile unice de transport sunt respectate şi aici, din nou, administraţia ignoră acest aspect. Ar mai fi propunerea că trotuarele să fie eliberate de maşinile care sunt parcate ilegal", a declarat Wring.

Roxana Wring a mai precizat că formaţiunea sa intenţionează să extindă iniţiativa de la Sectorul 1 la nivelul tuturor sectoarelor.

La dezbatere au luat parte şi două reprezentante ale iniţiativei civice Grow up România, care au pledat şi ele pentru implicarea cetăţenilor, astfel încât trotuarele să redevină ale oamenilor, nu să rămână curse cu obstacole.

"După ce am devenit părinţi, problemele de pe stradă au devenit mult mai serioase. Fără cărucior e mai uşor să te strecori pe lângă maşini sau să sari o groapă. Dar când eşti cu copiii în cărucior e mult mai greu şi atunci am căutat soluţii să rezolvăm situaţia.

Am pornit pe drum pe mai multe căi, deocamdată suntem iniţiativă civică şi facem tot felul de demersuri pentru a schimba lucruri.

Avem o campanie care se cheamă #obstacole urbane prin care depunem sesizări la primărie legate de problemele de care ne izbim pe stradă, în parcuri, trafic etc.", a preciat Alma Cazacu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne