UPDATE: Troika neliniştită de victoria partidului grec anti-austeritate Syriza



Liderul partidului de extremă stânga Syriza, Alexis Tsipras, se adresează susţinătorilor după câştigarea alegerilor din 25 ianuarie 2015, Atena, Grecia.
Liderul partidului de extremă stânga Syriza, Alexis Tsipras, se adresează susţinătorilor după câştigarea alegerilor din 25 ianuarie 2015, Atena, Grecia. (Captură Foto)

UPDATE: Partidul Syriza a anuntat luni ca a hotarat sa guverneze impreuna cu partidul Grecii Independenti care, la fel ca Syriza, se opune unui acord de asistenţă internaţională din partea UE şi a FMI.

“Vom da votul de încredere noului premier Alexis Tsipras”, a afirmat liderul grecilor independenţi Panos Kammenos, după ce s-a întâlnit cu Tsipras la sediul partidului Syriza.

****************

Partidul Syriza de extremă stânga şi anti-austeritate a câştigat alegerile de duminică din Grecia, obţinând o victorie foarte clară asupra partidului conservator aflat la putere. Cu toate acestea, Syriza rămâne în pragul majorităţii absolute şi are nevoie aliaţi.

“Este un semn important pentru Europa care se schimbă”, a declarat şeful Syriza, Alexis Tsipras, în faţa a câteva mii de persoane adunate în faţa Universităţii din Atena.

După numărarea a peste 99% dintre voturi, partidul Syriza a câştigat 149 din cele 300 de locuri ale Parlamentului elen, obţinând 36,3 dintre voturi, conform Reuters. Dar pentru a putea guverna singur, Syriza ar avea nevoie de minim 151 locuri.

Acest lucru va obliga Syriza să găsească sprijin şi aliaţi pentru a-şi consolida puterea. Cele două partide cu care ar putea Syriza să încerce o colaborare ar fi proeuropenii de centru stânga din To Potami şi Grecii Independenţi, naţionalişti.

Astfel, partidul proeuropean To Potami susţine că doreşte să reprezinte în Grecia drumul bunului-simţ. Fondatorul său, o fostă vedetă de televiziune, Stavros Theodorakis, împărtăşeşte cu Syriza convingerea că este nevoie de o renegociere a datoriei Greciei, dar cu condiţia ca ţara să nu părăsească zona euro.

De cealaltă parte, Partidul Grecii Independenţi (ANEL) a fost înfiinţat în plină criză de Panos Kammenos (49 de ani), care a plecat din partidul Noua Democraţie a actualului premier conservator Antonis Samaras. Grecii independenţi vor dispune de 13 locuri în noul Parlament dar nu sunt siguri că vor fi invitaţi într-o alianţă mai ales după ce Kammenos a declarat duminică că respinge ideea de a guverna alături de To Potami.

Premierul demisionar Samaras şi-a recunoscut înfrângerea duminică seara şi l-a sunat pe Tsipras pentru a-l felicita pentru victorie.

Tsipras a promis că va renegocia programul internaţional de salvare financiară în valoare de 240 de miliarde – lansat în 2010 de către Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (sau troika, după cum au fost numite cele trei entităţi) – şi că va căuta să obţină o suspendare a celei mai mari părţi a masivei datorii greceşti.

El a promis că va modifica multe dintre măsurile de austeritate cerute de creditori – incluzând tăierea pensiilor şi a salariului minim, sau unele concedieri din sector privat şi public – în schimbul supravieţuirii financiare a Greciei.

În acelaşi timp, preşedintele Băncii Centrale Germane, Jens Weidmann, l-a sfătuit pe Tsipras “să nu facă promisiuni iluzorii” cetăţenilor greci. “Aşteptările mele nu sunt cu siguranţă hotărâtoare, dar sper că noul guvern grec nu va face promisiuni iluzorii pe care ţara nu şi le poate permite.”

În ceea ce priveşte o eventuală reducere a datoriei Greciei, Weidmann a susţinut că deja au avut loc două astfel de măsuri. “Pentru mine, este important ca finanţele publice greceşti să fie consolidate pe termen lung. Atâta timp cât nu este cazul, o nouă reducere a datoriei va oferi numai un răgaz temporar”, a declarat liderul Băncii Centrale Germane.

Înaintea alegerilor, Tsipras a declarat că Grecia va rămâne în zona euro chiar dacă partidul său va câştiga alegerile. Totuşi, suportul tot mai mare pentru Syriza a amplificat temerile legate de consecinţele potenţialelor politici pe care le-ar putea adopta acest partid în cazul unei victorii.

Premierul grec Antonis Samaras şi ministrul finanţelor Gikas Hardouvelis au avertizat că o victorie a partidului Syriza ar putea însemna că Grecia va rămâne fără bani şi ar putea fi forţată să părăsească zona euro, dacă noul guvernul nu va reuşi să ajungă la un acord cu creditorii internaţionali ai ţării.

Creditorii Greciei insistă că ţara trebuie să respecte angajamentele anterioare pentru a primi ajutor în continuare, iar investitorii şi pieţele s-au cam speriat de mesajul trimis de troika. Grecia ar putea fi lovită de faliment dacă nu găseşte o soluţie optimă, în acelaşi timp intensificându-se speculaţiile cu privire la o posibilă ieşire a Greciei din zona euro şi o modificare semnificativă a peisajului financiar european.

Întregul bloc european, şi nu numai, este cu ochii pe Syriza şi mişcările pe care le va face acest partid în următoarea perioadă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe