Triburile din Amazon ocupă locul de construcţie al unui baraj

Râul Xingu, lângă barajul Belo Monte, bazinul amazonian, 2012, Brazilia
Râul Xingu, lângă barajul Belo Monte, bazinul amazonian, 2012, Brazilia (Mario Tama / Getty Images)

Un grup de aproximativ 80-120 de manifestanţi din comunităţile indigene din Brazilia s-a alăturat pescarilor şi activiştilor, prin ocuparea unui şantier masiv de construcţie al unui baraj în jungla amazoniană.

Acţiunea "Xingu Alive Forever" vizează barajul Belo Monte, construit de consorţiul brazilian Norte Energia pe râul Xingu, un afluent al fluviului Amazon. Dacă va fi finalizat, barajul va fi printre cele mai mari din lume, dar localnicii se tem că va bloca şi va seca râurile pe care le folosesc pentru a călători şi a pescui.

Demonstranţii nu vor părăsi locul "până când nu le sunt îndeplinite toate cererile", potrivit site-ului Xingu Alive. Ei au acuzat Norte Energia de nerespectarea unui acord semnat cu grupurile indigene, în această vară, după ce 150 de persoane au ocupat zona pentru mai multe săptămâni.

Compania a închis râul Xingu printr-un baraj provizoriu, un instrument folosit pentru a opri debitul de apă şi a permite lucrări de construcţie. Acest lucru a fost făcut înainte de a institui o metodă alternativă pentru transportul bărcilor şi continuarea afacerilor locale – contrar acordului semnat în această vară, potrivit site-ului mişcării.

Potrivit declaraţiei Norte Energia, grupul "nu a prezentat până în prezent nici o cerere sau justificare pentru acţiunea lor invazivă."

Demonstranţii şi pescarii indigeni au luat cheile camioanelor şi tractoarelor, forţând muncitorii să părăsească şantierul pe jos. Protestul a fost paşnic, a spus Xingu Alive.

Norte Energia a raportat că protestatarii au rănit un conducător auto care lucrează pe acest şantier. "Unii muncitori au fost ţinuţi ostatici şi eliberaţi câteva ore mai târziu," în timp ce şantierul "a fost complet evacuat pentru a asigura siguranţa a 900 de muncitori," menţionează declaraţia companiei.

Protestatarii din apropierea barajului provizoriu, care se întinde pe aproximativ trei kilometri, au vorbit luni cu Amazon Watch despre preocupările lor.

"Suntem martorii devastării acestui teren. Insula Pimental a fost complet distrusă, un singur copac rămânând în picioare, iar apa este stătută. Este foarte şocant", a relatat un protestatar pentru organizaţia non-guvernamentală care se opune construcţiei barajului.

Xingu Alive a spus că 120 de membri ai populaţiilor locale indigene Xipaia, Kuruaia, Parakana, Arara, Juruna şi Assurini iau parte la protest, la barajul provizoriu estic din Pimental. Populaţiile s-au alăturat unei ocupări a terenului, ce durează de 24 de zile, de catre pescarii locali, în timp ce fermierii locali şi rezidenţii din apropiere urmează să ia parte la demonstraţie. Norte Energia estimează o mulţime de aproximativ 80 de participanţi.

Atunci când barajul va fi finalizat, în 2019, acesta va inunda probabil o suprafaţă de aproximativ 300 de kilometri pătraţi în apropierea râului Xingu şi va strămuta aproximativ 16.000 de persoane, potrivit guvernului brazilian citat de Amazon Watch. Amazon Watch a estimat că probabil 40.000 de oameni din zonă vor trebui relocaţi.

Guvernul brazilian intenţionează să folosească 1,2 miliarde de dolari pentru a ajuta localnicii strămutaţi, potrivit Amazon Watch.

Barajul, care este estimat să coste aproximativ 18,5 miliarde de dolari, va fi cel de-al treilea baraj ca mărime din lume, după Three Gorges Dam din China şi barajul braziliano-paraguayan Itaipu, dacă va fi finalizat.

Printre adversarii săi se numără vedete hollywoodiene, inclusiv regizorul filmului "Avatar" James Cameron, care în 2010 a realizat un scurt documentar despre baraj intitulat "Mesaj de la Pandora", comparând construcţia barajului cu evenimentele care au avut loc în blockbuster-ul său.