Tribunal rus refuză să închidă turbine Siemens trimise ilegal în Crimeea

Logo-ul companiei germane Siemens.
Logo-ul companiei germane Siemens. (Getty Images)

Un tribunal rus a refuzat marţi să închidă patru turbine cu gaz care au ajuns în peninsula ucraineană Crimeea, ce a fost anexată de Rusia în 2014, respingând un proces intentat de gigantul german Siemens pentru a bloca ceea ce a considerat că este un transfer ilegal.

O instanţă din Moscova a respins procesul Siemens împotriva Technopromexport, o filială a conglomeratului de stat rusesc Rostec, care a fost deschis în luna iulie după ce compania germană a aflat că turbinele pe care le-a livrat unei centrale din sudul Rusiei au ajuns până la urmă în Crimeea, mişcarea fiind considerată o încălcare a sancţiunilor impuse împotriva Moscovei de către UE pentru anexarea ilegală a peninsulei ucrainene.

Agenţii ruse de ştiri au afirmat că tribunalul a “respins” cererea Siemens de a bloca turbinele, care sunt folosite pentru a genera energie electrică.

După o serie de pene de curent în peninsulă, preşedintele rus Vladimir Putin a promis că va construi noi unităţi electrice în Crimeea pentru a rezolva necesarul de energie. Technopromexport a trimis turbinele Siemens la două centrale noi pe care le construieşte în Simferopol şi Sevastopol.

Siemens a afirmat că nu a ştiut că turbinele vor fi trimise ilegal în Crimeea şi a menţionat în instanţă că acel transfer reprezintă o încălcare a contractului său cu Technopromexport.

Autorităţile ruse au insistat că turbinele au fost transferate legal în Crimeea.

Ca răspuns la disputa privind turbinele, UE şi-a extins sancţiunile împotriva oficialilor şi companiilor din Rusia, acţiune pe care Moscova a numit-o “ostilă” şi motivată politic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe