Tribunal olandez decide ca vodka Stolichnaia să fie returnată statului rus

O sticlă de vodkă marca Stolichnaya.
O sticlă de vodkă marca Stolichnaya. (Captură Foto)

Drepturile pentru Stolichnaia şi alte mărci ruseşti de vodka trebuie să fie returnate în mâinile statului rus, a decis miercuri un tribunal olandez, ordonând companiei care foloseşte mărcile – Spirits Internaţional – să plătească daune nespecificate.

Conform deciziei unui tribunal din Rotterdam, companiei Spirits Internaţional i s-a ordonat să predea controlul asupra acestor mărci de vodka companiei ruseşti de stat Sojuzplodoimport într-un interval de 3 luni sau va primi amenzi de 50.000 de euro pe zi, conform Moscow Times.

Avocaţii companiei Sojuzplodoimport au apreciat decizia tribunalului, susţinând că este un precedent important. În acelaşi timp, conform unui avocat al Spirits Internaţional, această companie va decide ulterior dacă va face apel şi va contesta decizia.

Decizia acoperă doar ţările din Benelux (o uniune economică în Europa de Vest, formată din Belgia, Olanda şi Luxemburg) dar ar putea stabili un precedent în alte ţări din Europa. Spirits Internaţional a avut sediul în Olanda până în 2013 iar compania sa mamă, SPI Group, este înregistrată în Luxemburg.

Cazul, care se derulează din 2003, s-a concentrat pe un aspect important: dacă drepturile de utilizare a mărcilor respective de vodka au fost achiziţionate în mod corect de către omul rus de afaceri Iuri Shefler în cadrul unei privatizări din 1997, după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

“Mărcile nu au fost transferate legal”, a scris tribunalul într-un sumar al deciziei ce a fost publicat pe website-ul său. “Astfel, mărcile de vodka încă aparţin proprietarului anterior: statul rus.”

Decizia tribunalului olandez acoperă mărcile de vodka Stolichnaia, Moskovskaia şi Na Zdorovie, şi specifică de asemenea că Spirits Internaţional nu mai are voie să afirme că vodka sa este “rusească” sau produsă în Rusia.

Mai mult, tribunalul a respins pretenţiile companiei Sojuzplodoimport pentru porecla “Stoli”.

Un tribunal de apeluri din SUA a respins în 2013 un proces similar intentat de Sojuzplodoimport împotriva SPI Group şi a partenerilor săi de distribuţie din SUA pe motiv că Sojuzplodoimport nu se afla în poziţie să reprezinte Federaţia Rusă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe