Tribunal elen decide împotriva extrădării unor soldaţi turci. Curtea de apeluri anulează decizia

Un tribunal elen a respins extrădarea a trei soldaţi care au fugit din Turcia după o lovitură de stat eşuată în luna iulie. Guvernul turc susţine că soldaţii au fost implicaţi în încercarea eşuată de a răsturna guvernul preşedintelui Erdogan.
Doi dintre cei 8 soldaţi turci care au fugit în Grecia pentru a cere azil politic, dupa puciul eşuat din Turcia din 15 iulie 2016.
Doi dintre cei 8 soldaţi turci care au fugit în Grecia pentru a cere azil politic, dupa puciul eşuat din Turcia din 15 iulie 2016. (Captură Foto)

UPDATE: O curte de apeluri din Atena a anulat marţi decizia luată de un tribunal elen privind refuzarea extrădării a trei soldaţi turci care au fugit din Turcia. Curtea de apeluri a declarat că cei trei ofiţeri ar trebui, totuşi, să fie trimişi în ţara lor pentru tentativa de a rasturna regimul preşedintelui Erdogan, a declarat o sursă judiciară.

* * *

Un tribunal grec a refuzat să extrădeze trei dintre cei opt militari turci care au fugit în Grecia după puciul eşuat în 15 iulie în Turcia. Aceştia au negat că au jucat un rol în încercarea de a-l înlătura de la putere pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

“Sunt foarte încântat de această decizie”, a declarat avocatul militarilor, Stavroula Tomara, agenţiei de ştiri Reuters. “Ei nu trebuie extrădaţi. Tribunalul a fost obiectiv”.

Alţi cinci militari turci ar putea fi deportaţi din Grecia. Cei opt ofiţeri au fugit în Grecia cu un elicopter militar în 16 iulie şi au aterizat în oraşul nordic Alexandroupoli.

În septembrie, o decizie a tribunalului a respins declaraţiile făcute de 5 dintre cei 8 soldaţi. Ei au făcut apel la acea hotărâre.

Oficialii greci le-au oferit militarilor un program de protecţie până când vor fi emise deciziile privind cererile acestora de azil. Luni, instanţa a decis că oficialii trebuie să recunoască cei trei militari ca solicitanţi de azil în aşteptarea deciziei finale privind situaţia şi declaraţiile acestora.

Ceilalţi cinci ofiţeri vor continua să aştepte deciziile la cererile lor. Tribunalul ar putea decide în favoarea extrădării acestora în zilele următoare.

După puciul eşuat, preşedintele Erdogan şi aliaţii săi au lansat o campanie de epurare în cadrul serviciului militar şi civil. Guvernul ar putea în continuare să facă apel la cererea de extrădare şi, în acest caz, decizia finală o va lua ministrul elen al justiţiei.

Ofiţerii au declarat că nu vor avea parte de un proces corect în Turcia, unde autorităţile au arestat zeci de mii de persoane după lovitura de stat eşuată, inclusiv generali de rang înalt. Tomara, avocatul soldaţilor, a declarat că tratamentele umilitoare şi torturile folosite de guvernul din Ankara împotriva persoanelor suspectate de implicare în puciul eşuat au făcut o impresie puternică asupra tribunalului elen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe