Tribunal din Kiev începe judecarea în lipsă a lui Ianukovici pentru înaltă trădare

O instanţă din Kiev a decis să îl judece în absenţă pe fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici care a fost acuzat de trădare.
Fostul preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici.
Fostul preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici. (Serghei Supinsky/AFP/Getty Images)

Judecătorul Vladislav Deviatko a făcut anunţul joi, după ce Ianukovici, care se află în Rusia, a refuzat în repetate rânduri să se prezinte la tribunal. Următoarea audiere are loc în 6 iulie.

Avocatul Vitali Serdiuk a declarat că fostul preşedinte ucrainean nu poate participa la audieri, fiindcă îi este ameninţată viaţa.

În timpul audierilor preliminare, apărarea lui Ianukovici a insistat că tribunalul trebuie să ceară în mod oficial ajutorul Rusiei pentru a stabili o legătură video pentru clientul său.

Tribunalul a respins cererea, susţinând că Ianukovici poate participa prin orice tip de legătură video disponibilă pe Internet, nefiind necesară o cerere oficială.

Zeci de persoane au fost ucise atunci când guvernul lui Ianukovici a încercat să pună capăt protestelor stradale de pe Euromaidan din Kiev.

Procurorii doresc să obţină o sentinţă de închisoare pe viaţă pentru Ianukovici, care este acuzat de trădare, încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi susţinerea agresiunii ruseşti.

După ce a fugit în Rusia, Moscova a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea şi a alimentat separatismul în estul Ucrainei, unde, în aprilie 2014, a izbucnit un război între trupele guvernamentale ale Kievului şi separatiştii pro-ruşi. Conform datelor ONU, peste 10.000 de persoane au fost ucise până acum în conflictul separatist din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe