Tribunal american blochează temporar ordinul lui Trump privind restricţionarea călătoriilor în SUA

Un tribunal american a blocat temporar, vineri, ordinul executiv al preşedintelui Donald Trump ce interzice intrarea în SUA în cazul refugiaţilor şi cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane.
Donald Trump.
Donald Trump. (Captură Foto)

Ordinul tribunalului din Seattle, care rămâne în vigoare cât timp tribunalul decide în privinţa cazului, a prezentat o provocare majoră pentru Casa Albă.

La câteva ore după decizia tribunalului, Sean Spicer, secretar de presă al administraţiei prezidenţiale, a declarat că ordinul executiv al lui Trump este „legal şi adecvat” şi că Departamentul de Justiţie va urmări să oprească intrarea în vigoare a deciziei tribunalului, printr-un apel.

Dar judecătorul James Robart, care a fost numit în funcţie de fostul preşedinte George W. Bush, a declarat că decizia sa va intra în vigoare imediat, sugerând că restricţiile de călătorie ar putea fi ridicate foarte repede.

Serviciul vamal şi de protejare a frontierei s-a conformat ordinului la câteva ore după anunţarea acestuia, declarând companiilor aeriene că pot accepta la bordul zborurilor lor călătorii blocaţi anterior pe baza ordinului executiv al lui Trump.

Trump şi-a justificat ordinul din 27 ianuarie invocând securitatea naţională, dar opozanţii săi susţin că ordinul este neconstituţional pentru că vizează credinţele religioase ale oamenilor.

Departamentul de Stat al SUA a declarat vineri că mai puţin de 60.000 de vize emise anterior cetăţenilor din Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen au fost anulate prin ordinul executiv al lui Trump.

De asemenea, tot vineri, Departamentul american pentru Securitate Internă a declarat că nu intenţionează să extindă ordinul, asupra altor ţări predominant musulmane, în afara celor şapte vizate până acum.