Trezorierul PSD, în război cu Parchetul lui Lazăr. Reclamă procurorii la Inspecţia Judiciară

Indignat că procurorii au răspuns unor jurnalişti arătând că el este vizat de verificări în două dosare, social-democratul Mircea Drăghici s-a adresat Inspecţiei Judiciare.
Mircea Draghici, fostul trezorier al PSD.
Mircea Draghici, fostul trezorier al PSD. (Eugen Horoiu/Epoch Times România)

Nemulţumit că presa a scris despre el că este cercetat penal, deputatul Mircea Drăghici, trezorier al PSD şi persoana pe care partidul său o vrea la şefia Ministerului Transporturilor, a anunţat joi că a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la "abateri disciplinare" săvârşite de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) care fac cercetări în două cauze penale privind gestionarea fondurilor partidului. În sesizarea sa, Drăghici reproşează practic procurorilor că au confirmat presei faptul că este vizat în două dosare.

"Potrivit sesizării depuse, procurorii care efectuează urmărirea penală, precum şi procurorul-şef al Biroului de informare şi relaţii publice din cadrul PICCJ au încălcat grav secretul deliberării sau confidenţialitatea lucrărilor care au acest caracter, fără a servi interesul public ce ar fi justificat un demers de comunicare", susţine Drăghici, într-un comunicat de presă remis Agerpres.

Deputatul PSD acuză un "tratament selectiv" pe care l-ar manifesta procurorii cu privire la clarificările solicitate în legătură cu cercetările efectuate.

Procurorii au răspuns imediat unor jurnalişti arătând că eu aş fi vizat de verificări în două dosare. În schimb, eu, care se pare că sunt vizat direct în aceste două cauze, nu am primit încă un răspuns de la PICCJ, deşi în urmă cu câteva săptămâni am solicitat procurorilor să îmi spună ce calitate am în anchetă şi în ce stadiu se află cercetările. Prin această manieră selectivă de informare şi fără a face clarificările necesare se induce deliberat suspiciunea unei vinovăţii, fără a mi se da şansa de a mă apăra", a susţinut Mircea Drăghici.

Drăghici mai afirmă, în sesizarea sa, că "toate controalele financiare efectuate până în prezent de Curtea de Conturi şi Autoritatea Electorală Permanentă au certificat în repetate rânduri că PSD a respectat întru totul legislaţia finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale" şi opinează că în lipsa unei nereguli semnalate de Autoritatea Electorală Permanentă, autosesizarea PICCJ cu privire la modul în care sunt gestionate fondurile unui partid politic "reprezintă o încălcare gravă a principiului separaţiei puterilor în stat".

"În toate statele Uniunii Europene, ca şi în România, legislaţia în materia finanţării partidelor politice asigură transparenţa în cheltuirea fondurilor partidelor, dar în acelaşi timp impune limite stricte pentru prevenirea unor ingerinţe disproporţionate din partea parchetelor, ce ar putea fi catalogate ca mijloace de presiune politică. Din acest motiv, în ţările europene, intervenţia procurorilor poate avea loc doar în urma sesizării unei autorităţi independente, de genul Autorităţii Electorale Permanente din România", a precizat trezorierul PSD.

Reamintim că Drăghici n-a intrat în război doar cu procurorii ci şi cu presa care a făcut dezvăluiri despre el. Astfel, trezorierul PSD a anunţat recent că va da în judecată ediţia română a Newsweek, condusă de Sabin Orcan, dacă nu va şterge în doar câteva ore de la somaţia lui, "articolele defăimătoare" la adresa sa.

Potrivit G4Media, Mircea Drăghici a invocat, eronat, „dreptul de a fi uitat” în scrisoarea pe care a trimis-o Newsweek România, solicitând ca articolele despre modul cum ar fi folosit în interes personal banii primiţi de PSD de la stat să fie şterse.

„Site-ul respectiv, care cu multă largheţe mă supune atacurilor – atât pe mine, cât şi familia mea – astăzi este ultima zi notificată de a scoate aceste articole defăimătoare. În cazul în care până la această oră sau până la ora 24,00 nu se produc aceste lucruri pe care noi le-am cerut în notificare, sigur că voi acţiona în judecată şi veţi avea ocazia să vedeţi cât de defăimătoare şi neadevărate sunt aceste lucruri”, a declarat miercuri Mircea Drăghici, în conferinţa de presă de la finele şedinţei Comitetului Executiv al PSD, în care Drăghici a fost desemnat ca propunerea PSD pentru portofoliul Transporturilor.

Ameninţările lui Drăghici veneau în contextul în care o investigaţie Newsweek România, publicată pe 30 octombrie, arăta că Mircea Drăghici, trezorierul PSD şi unul dintre loialii lui Liviu Dragnea, foloseşte împreună cu familia sa trei limuzine Mercedes cumpărate din banii PSD. Maşinile au fost cumpărate din subvenţia de la stat pentru PSD, dar nu au ajuns niciodată în uzul membrilor partidului, ci la cuplul Mircea şi Georgiana Drăghici. Costul celor trei maşini se ridică la aproape 200.000 de euro.

Mai mult, potrivit sursei citate, televiziunea din Piteşti, condusă de soţia lui Drăghici, a primit de la PSD contracte de publicitate în valoare de 1,8 milioane de lei, mai arată publicaţia citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne