Trezoreria SUA avertizează împotriva extinderii sancţiunilor anti-Rusia

Secretarul Trezoreriei americane, Steven Mnuchin.
Secretarul Trezoreriei americane, Steven Mnuchin. (Getty Images)

Un nou raport adresat Congresului de către Departamentul Trezoreriei SUA avertizează că extinderea sancţiunilor aplicate împotriva Rusiei, pentru a include noi emisiuni de obligaţiuni guvernamentale ruseşti, va avea efecte secundare serioase asupra economiei globale.

Raportul a fost prezentat Congresului în 29 ianuarie şi a fost obţinut vineri de mass media americană.

Raportul susţine că sancţiunile legate de datoria suverană a Rusiei, sau obligaţiunile emise de guvern, ar putea afecta „investitorii şi companiile atât din Federaţia Rusă cât şi din SUA”.

Astfel de sancţiuni ar putea suprima creşterea economică a Rusiei, ar putea afecta sectorul său bancar şi ar putea declanşa „un răspuns al ruşilor împotriva intereselor americane”.

În 29 ianuarie, preşedintele american Donald Trump a prezentat Congresului o listă cu 210 cetăţeni ruşi – inclusiv oficiali guvernamentali şi 96 de aşa zişi oligarhi, fiecare dintre aceştia având averi de peste 1 miliard de dolari – care ar putea fi supuşi unor sancţiuni suplimentare.

Totuşi, nu au fost anunţate sancţiuni noi.

Aşa zisa “listă a oligarhilor” a fost depusă pentru a se conforma cu legea CAATSA (Counter America's Adversaries Through Sanctions Act), care a fost aprobată cu o majoritate covârşitoare de Congres şi a fost transformată în lege de Trump în august 2017, deşi cu reţineri.

CAATSA a fost adoptată ca răspuns la presupusa interferenţă a ruşilor cu alegerile prezidenţiale americane din 2016. Kremlinul a negat acuzaţiile şi până în prezent nu au fost prezentate dovezi incontestabile care să le susţină.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe