Trezoreria americană păsuieşte trei companii ruse în dosarul sancţiunilor împotriva lui Deripaska

Miliardarul rus Oleg Deripaska.
Miliardarul rus Oleg Deripaska. (Getty Images)

Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a prelungit termenul limită la care investitorii pot să renunţe la investiţiile lor în trei companii ruseşti, ceea ce le oferă acestora timp pentru a reduce legăturile cu oligarhul rus Oleg Deripaska şi, în cele din urmă, pentru a evita sancţiunile din S.U.A.

Începând cu 1 mai, Washingtonul a prelungit cu o lună - până la 6 iunie - un termen limită pentru gigantul energetic rus En , producătorul de aluminiu Rusal şi producătorul de automobile GAZ pentru a retrage investiţiile făcute de oligarhul Oleg Deripaska.

Toate cele trei companii au fost incluse pe o listă de sancţiuni publicată în aprilie, care vizează în primul rând oligarhii ruşi apropiaţi de Kremlin - care sunt acuzaţi de interferare în alegerile prezidenţiale americane.

En a anunţat săptămâna trecută că Deripaska îşi va reduce participaţia la mai puţin de 50% şi va demisiona din consiliul de administraţie a firmei Rusal - pentru a încerca să salveze compania de sancţiunile americanilor.

Au apărut ştiri conform cărora Rusal încearcă să pună la punct un plan de retragere a investiţiilor făcute de Deripaska. Rusal este cel mai mare producător de aluminiu din Rusia şi cel de-al doilea producător din lume, iar includerea sa pe lista sancţiunilor a generat turbulenţe pe piaţa mondială a aluminiului.

Noile sancţiuni din S.U.A. au fost anunţate pe 6 aprilie, pentru a pedepsi ceea ce Trezoreria Statelor Unite a numit "activităţi maligne" din întreaga lume. Cu toate acestea, secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a declarat că nu intenţionează să falimenteze compania Rusal.

Mnuchin a spus că sancţiunile sunt îndreptate împotriva magnatului Oleg Deripaska. Acesta controlează compania Rusal printr-un acord al acţionarilor cu terţi, inclusiv Glencore PLC şi Viktor Vekselberg, care este şi el ţintă a pachetului de sancţiuni.

Valoarea acţiunilor Rusal a scăzut la jumătate, iar compania s-a străduit să-şi plătească creditele şi să supravieţuiască.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie