Trei zile de armistiţiu în Gaza

Tanc israelian în Gaza, 31 iulie 2014
Tanc israelian în Gaza, 31 iulie 2014 (JACK GUEZ/AFP/Getty Images)

În Fâşia Gaza a început deja un armistiţiu după ce Hamas şi statul israelian au convenit asupra unei încetări a focului pentru 72 de ore.

Armistiţiul a început la ora 8 dimineaţa (locală), la numai 14 ore după ce luptătorii organizaţiei Hamas au distrus un tanc israelian.

Armata israeliană a declarat că cinci soldaţi au fost ucişi de un bombardament cu mortiere la graniţa Fâşiei Gaza, subliniind necesitatea unui armistiţiu.

Secretarul american de Stat John Kerry anunţase ulterior că cele două părţi implicate i conflict conveniseră să adere la o propunere de pace moderată de ONU şi SUA, după 25 de zile de confruntări sângeroase, care a produs peste 1450 de victime în rândul palestinienilor. Pierderile în rândul armatei israeliene se ridică la 60 de soldaţi, alţi trei civili fiind ucişi înainte de începerea acesteia, în bombardamentele cu rachete ale organizaţiei Hamas.

Premierul israelian anunţase ieri că nu va accepta niciun armistiţiu şi că nimic nu va opri Israelul, care încearcă să distrugă reţeaua de tuneluri subterane săpate de palestinieni.

Conform armistiţiului, însă, armata israeliană îşi va menţine poziţiile în interiorul Fâşiei Gaza. Pe întregul parcurs al armistiţiului.

Acest lucru este considerat de analişti o concesie făcută imaginii armatei israeliene, care în acest fel poate declara ca şi-a atins scopurile, permiţând o viitoare retragere a acesteia, fără a aduce un prejudiciu de imagine.