Trei tururi turistice ieşite din comun

Un om purtând o mască de gaze
Un om purtând o mască de gaze (ARMEND NIMANI / AFP / Getty Images)

Pentru cei mai mulţi dintre noi, vacanţa înseamnă plaje aurii şi peisaje idilice. Atunci cand conturăm în gând vacanţa perfectă, ne gândim la destinaţii exotice şi îndepărtate, experienţe de vis şi servicii de cea mai înaltă calitate. Aproape fiecare visăm în taină la acea vacanţă perfectă, reconfortantă.

Insă există şi nonconformiştii, cei care aleg să meargă în locuri care nu apar pe itinerariul agenţiilor de turism. Dacă v-aţi plictisit de aceleaşi destinaţii turistice tipice, vă prezentăm trei tururi turistice care sunt cel puţin ieşite din comun.

Admirarea artei extratereştrilor

Deşi Marea Britanie nu prea este asociată cu fenomenele inexplicabile şi vizitele extraterestre, aţi putea întreba cum rămâne cu Stonehenge, căci de aici lucrurile încep să fie ciudate.

De la cercurile „extraterestre” din lanuri, sfere de lumină şi câmpuri de energie ciudate, la misterioasele formaţiuni de rocă Stonehenge, există grupuri turistice care s-au specializat în astfel de tururi ghidate nonconvenţionale.

Unul dintre trasee oferă grupurilor zborul cu avionul peste cercurile „extraterestre” din lanuri, după care turiştii pot merge pe jos printre ele în timp ce ascultă poveşti despre diversele contacte cu civilizaţiile extraterestre.

Pe unul dintre site-urile unei companii există avertismentul potrivit căruia aceste energii ciudate pot provoca defectarea definitivă a camerelor video şi laptop-urilor. Se cere în mod specific persoanelor cu stimulatoare cardiace să nu participe la aceste tururi.

Explorarea unei zone distrusă de dezastru nuclear

Deşi probabil prezintă un risc major pentru sănătate, totuşi acum este posibil să iei parte la un tur ghidat prin satul de la Cernobîl, din Ucraina, locul celui mai grav dezastru nuclear al Uniunii Sovietice din 1986. Cernobîl este considerat a fi cel mai grav accident al unei centrale nucleare din istorie şi este încă plin cu radiaţii în anumite locuri. Această zonă este acum un pustiu abandonat care arată dezolant, fiind în esenţă un oraş fantomă.

Grupurile sunt conduse prin punctele de control guvernamentale din Zona de Excluziune, o zonă de circa 30 de km aflată încă în afara zonei de vizitare, cu excepţia vizitelor incluse în tururile speciale. Ei sunt apoi duşi la Centrala de la Cernobîl şi au ocazia să ajungă la doar 30 de metri de reactorul numărul 4, cauza oribilei catastrofe.

În drum spre centrală, grupul se opreşte în satul Kopachi, îngropat aproape în întregime, unde vizitatorii au ocazia să intre în sălile de clasă de gradiniţă stranii în care jucăriile acoperite cu praf încă aşteaptă copiii care nu se vor mai întoarce niciodată. Deşi înfiorător, acest tur ne arată exact cât de fragile pot fi vieţile omeneşti.

Tur de închisoare ghidat de unul din criminali

În La Paz, Bolivia, turiştii au posibilitatea să plătească infractori care să-i conducă în tururi ghidate ale închisorii oraşului. Deşi în mod oficial aşa ceva nu este permis de autorităţi, mituirea gardienilor şi oficialilor le permite curioşilor să vadă interiorul unui loc din care cei mai mulţi speră să scape, scrie rtwbackpackers.com.

Închisoarea San Pedro este o închisoare neobişnuită în care familiile deţinuţilor pot alege să trăiască în interiorul închisorii cu rudele lor care au încălcat legea. Cei care sunt închişi trebuie să plătească chirie pe „apartamentele” lor din închisoare, iar această închisoare reprezintă un amestec de condiţii de trai - condiţii decente, pentru cei cu bani, sau cocioabe infestate cu şobolani, pentru cei foarte săraci. Un alt lucru interesant despre această închisoare din Bolivia este faptul că poliţiştii pot fi găsiţi de partea exterioară a porţilor. Ei nu au voie în interior pentru a controla populaţia de infractori.

Pentru turul închisorii San Pedro ai nevoie de multă încredere şi curaj. Să plăteşti ca să fii blocat în spatele gratiilor cu infractori pentru un tur nepăzit sună destul de aventuros.