Trei români condamnaţi pentru hackuirea a 21 milioane de dolari în SUA

(Getty Images)

Trei cetăţeni români au fost condamnaţi la închisoare în Statele Unite – sentinţele variază între 4 şi 8 ani – pentru o schemă de fraudă ce le-a adus câştiguri de peste 21 milioane de dolari, potrivit RFE/RL.

Grupul, care a acţionat din România, a hackuit calculatoare din SUA, trimiţând mesaje de tip phishing către mii de victime şi apoi le-a furat numele de securitate socială şi informaţii legate de conturile bancare, a declarat marţi Departamentul american de Justiţie.

Infractorii sunt Teodor Costea, Robert Dumitrescu şi Cosmin Drăghici, toţi trei din Ploieşti.

Ca parte a schemei, bărbaţii au compromis servere de calculatoare din Georgia şi din alte ţări şi au instalat programe audio interactive care au înşelat victimele, acestea crezând că discutau cu propriile lor bănci, potrivit comunicatului Departamentului de Justiţie.

Procurorul american Byung J. Pak a declarat că operaţiunea este o schemă de tip “vishing” şi “smishing”.

Prin “vishing”, hackerii au efectuat mii de apeluri telefonice către victime din SUA, iar prin “smishing” au fost trimise mii de mesaje text.

“Aceşti inculpaţi au urmărit să victimizeze cetăţenii... Georgiei şi, în cele din urmă, ai Statelor Unite”, a precizat Pak. “Îi avertizăm pe criminalii cibernetic... că acest birou şi partenerii noştri ai legii sunt dedicaţi să vă găsească, să vă extrădeze către acest district şi să vă judece”.

Cei trei români au fost extrădaţi anul trecut şi au pledat vinovat la începutul acestui an pentru mai multe capete de acuzare.

La momentul arestării lor în România, Dumitrescu deţinea 3.278 de numere de cont, Costea avea 3.650 de numere de conturi financiare şi Drăghici avea 3.465 de numere de cont - “toate fiind obţinute fraudulos prin această schemă”, a susţinut Departamentul american de Justiţie.

Potrivit datelor, pierderile suportate de victime s-au ridicat la peste 21 milioane de dolari.

Dumitrescu, în vârstă de 41 de ani, a primit şapte ani şi trei luni de închisoare, Costea, de 43 de ani, a primit o sentinţă de 8 ani şi 2 luni de închisoare. Drăghici va sta 4 ani şi 3 luni în spatele gratiilor.

Cazul a fost investigat de FBI.