Trei pompieri spanioli acuzaţi de trafic de persoane în Lesbos

Ambarcaţiune cu refugiaţi se îndreaptă spre insula elenă Lesbos.
Ambarcaţiune cu refugiaţi se îndreaptă spre insula elenă Lesbos. (Captură Foto)

Manuel Blanco, Julio Latorre şi Enrique Rodriguez, trei pompieri din Sevilla, Spania, care au particiat la mai multe misiuni de salvare de refugiaţi pe insula elenă Lesbos, sunt acuzaţi de implicare în trafic de imigranţi în Uniunea Europeană. Dacă sunt găsiţi vinovaţi ar putea primi 10 ani de închisoare.

Autorităţile susţin că pompierii “au încercat să introducă persoane în Grecia” din cauză că “în noaptea (la care se referă), nu am avut pe nimeni la bord”, a declarat Manuel Blanco, unul dintre pompieri şi vicepreşedinte al ONG-ului spaniol Proemaid, într-un interviu cu Euronews.

“Dacă o persoană se îneacă şi o aduci la mal pentru a încerca să o salvezi, acest lucru poate fi văzut ca o facilitare a intrării [într-o ţară]”, a precizat Blanco, adăugând că acest lucru, în opinia sa, face neclară linia dintre traficul de persoane şi ajutoarele umanitare.

Blanco a luat legătura cu Euronews din Bruxelles, unde speră să obţină suport din partea europarlamentarilor spanioli înaintea procesului său din 7 mai din Mitilene, Lesbos.

“Plângerea a venit acum câteva luni, dar începem să ne pregătim de acum”, a explicat el.

Pompierul şi colegii săi sunt foarte îngrijoraţi de situaţia în care se află.

“Nu suntem traficanţi. Suntem salvatori care fac muncă umanitară pentru a ajuta autorităţile locale ce nu au capacitatea să ajute un număr mare de refugiaţi sirieni ce fug de război”, a adăugat Banco.

Lesbos a devenit imaginea celei mai grave crize a refugiaţilor care a lovit Europa de la cel de-al doilea război mondial. În perioada ianuarie 2015 şi februarie 2016, 937.000 de persoane au ajuns în Grecia din Turcia. Aproximativ jumătate dintre ei au sosit pe Insula Lesbos, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

Blanco a mai declarat că în perioada în care a lucrat ca pompier nu a văzut niciodată o criză precum cea din Lesbos: “Criza umanitară a fost brutală. Am fost pompier timp de 20 de ani şi am crezut ca am văzut tot felul de scenarii de răspuns la urgenţă, dar nu am trecut niciodată printr-o criză umanitară de acest calibru”.

El s-a alăturat pentru prima dată misiunilor de salvare din Grecia în decembrie 2015, în momentul de vârf al crizei umanitare. Ultima dată când a participat la astfel de misiuni a fost în 2017, când a fost reţinut de autorităţile locale.

Neputinţa de a părăsi insula după reţinerea de către autorităţi a fost “cea mai bună cale pentru a dovedi că nu am făcut nimic greşit”, a afirmat el.

“Cum puteţi compara pe cineva care face trafic cu persoane pentru bani cu cei care salvează vieţile oamenilor?, a întrebat el Parlamentul European.