Trei persoane ucise la recentele proteste masive din Venezuela

Trei persoane au fost omorâte în timpul protestelor în care zeci de mii de oameni au ieşit pe străzile mai multor oraşe din Venezuela. Opoziţia a anunţat această acţiune ca fiind “mama tuturor protestelor”, în timp ce guvernul ţării a susţinut că evenimentul anunţă o lovitură de stat.
Membri ai opoziţiei ridică o baricadă în timpul unui protest anti-guvern în Caracas, Venezuela, 19 aprilie 2017.
Membri ai opoziţiei ridică o baricadă în timpul unui protest anti-guvern în Caracas, Venezuela, 19 aprilie 2017. (Captură Foto)

Recentele proteste – pe care opoziţia le-a denumit “mama tuturor protestelor” – au început prin prezenţa membrilor taberelor opozante pe străzile capitalei Caracas şi în alte oraşe din Venezuela. Ziua de miercuri a marcat aniversarea declarării independenţei ţării faţă de Spania în urmă cu 200 de ani.

Acestea sunt cele mai recente dintr-o serie de proteste ale opoziţiei care au la bază diverse probleme, începând cu decizia luată în urmă cu 3 săptămâni de Curtea Supremă a ţării - controlată de guvern - de a prelua puterea legislativă din mâinile Adunării Naţionale, la lipsa cronică de medicamente şi produse de bază, alimente şi până la inflaţia cu trei cifre şi nivelul ridicat al violenţelor.

În Caracas, manifestanţii s-au adunat în 26 de zone ale Capitalei, pentru a mărşălui prin centrul oraşului până la biroul ombudsmanului, responsabil de investigarea contestaţiilor adresate autorităţilor publice. La marşurile anterioare, ce au încercat să urmeze acelaşi traseu, manifestanţii au fost întâmpinaţi de forţele de securitate care au folosit diverse metode pentru a-i bloca, printre care vehicule, gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

Focuri de armă

Din cauza constrângerilor impuse mass mediei de conducerea ţării, nu este posibilă verificarea, prin reţelele sociale, a unor rapoarte privind posibile atacuri comise împotriva manifestanţilor. Dar un director de spital a confirmat moartea unui student de 18 ani, Carlos Moreno, care se îndrepta spre un meci de fotbal când au fost trase focuri de armă în apropierea unor grupuri pro şi anti-guvernamentale.

Autorităţile din oraşul San Cristobal au raportat, de asemenea, că o femeie de 23 de ani a fost ucisă de focuri de armă după ce susţinătorii guvernului Maduro au încercuit un grup de manifestanţi. Nu au fost disponibile mai multe detalii.

Tot miercuri, avocatul poporului Tarek Saab a postat pe Twitter un anunţ potrivit căruia un sergent din Garda Naţională a fost ucis de un trăgător de elită, iar un colonel a fost rănit în timpul protestelor violente din statul Miranda.

Alte cinci persoane au fost ucise de la izbucnirea valului de proteste la începutul acestei luni, după decizia Curţii Supreme de a confisca puterile Adunării Legislative.

Noi alegeri

Opoziţia venezueleană a făcut apel la stabilirea unui termen limită pentru desfăşurarea de alegeri anticipate. Ei au fost susţinuţi de 11 ţări latino-americane, care au publicat o declaraţie comună în această săptămână solicitând autorităţilor să stabilească o perioadă de timp pentru organizarea alegerilor în vederea soluţionării rapide a crizei din Venezuela.

În declaraţie, Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexic, Paraguay, Peru şi Uruguay au denunţat conflictele violente din Venezuela, care au dus la moartea mai multor protestatari.

Maduro plănuieşte să reziste

Într-o declaraţie televizată, marţi seara, preşedintele Nicolas Maduro, alături de miniştrii guvernului său, a acuzat Departamentul de Stat american că a încercat să promoveze o intervenţie militară şi o “agresiune directă”.

Mai mult, Maduro a semnat marţi seara ordinele pentru activarea “etapei verzi” a planurilor militare pentru apărarea ţării sud-americane, împotriva a ceea ce el a descris ca fiind eforturi susţinute de SUA pentru a răspândi haos în ţară şi pentru a-l răsturna de la putere.

Luni, într-o declaraţie publicată de Departamentul de Stat american, administraţia SUA a încurajat “manifestanţii să se exprime fără violenţă”. De asemenea, în declaraţie se reaminteşte forţelor de securitate din Venezuela de “responsabilităţile lor legale şi constituţionale pentru protejarea, şi nu împiedicarea, demonstraţiilor paşnice”.

Maduro a declarat că extinde miliţiile civile create de predecesorul său, Hugo Chavez, şi va oferi fiecărui membru câte o armă.

Economia naţională a fost puternic afectată de prăbuşirea preţurilor globale la petrol, cu toate că, potrivit estimărilor, ţara dispune de cele mai mari rezerve de petrol din lume, depăşind chiar şi Arabia Saudită.

Ca urmare a situaţiei economice foarte grele a Venezuelei - cel de-al treilea an de recesiune economică profundă - cetăţenii sunt obligaţi să stea la cozi timp de câteva ore pentru a-şi putea cumpăra produse de bază, care de multe ori nu sunt disponibile.

În plus, lipsa de alimente, medicamente sau chiar produse de bază precum hârtie igienică îi forţează pe venezueleni să apeleze la piaţa neagră, unde preţurile sunt cu mult mai ridicate, sau să recurgă la soluţii disperate precum căutarea prin gunoaie, braconaj, tâlhării şi jafuri.

Unii venezueleni au fost nevoiţi să treacă graniţa în Brazilia sau Columbia pentru a-şi procura alimente şi diverse produse de bază pe care le găsesc cu greu în propria lor ţară. Viaţa normală s-a deteriorat, iar ţara este bântuită de foamete, subnutriţie şi violenţă.