Trei persoane infectate cu West Nile în Dolj

Virusul Zika este transmis în principal prin muşcăturile de ţânţari.
Virusul Zika este transmis în principal prin muşcăturile de ţânţari. (Captură Foto)

Trei persoane din judeţul Dolj au fost infectate în sezonul estival cu virusul West Nile, confirmă reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, relatează Mediafax. Cei trei pacienţi au vârste cuprinse între 46 şi 63 ani.

Unul dintre cazurile de infecţie neuroinvazivă cu virus West Nile, boală transmisă prin înţepătură de ţânţar, a fost confirmat la o femeie în vârstă de 63 ani cu domiciliul în Craiova. Aceasta a fost internată în 6 august la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi pneumoftiziologie "Victor Babeş" Craiova şi transferată a doua zi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Diagnosticul a fost confirmat, la două săptămâni de la internare, de către Institutul Cantacuzino din Bucureşti.

Cea de a doua persoană este o femeie de 50 de ani din Craiova, cu domiciliul flotant în Franţa, iar un alt caz a fost confirmat la un pacient de 46 ani din localitatea Goieşti.

Potrivit DSP Dolj, din luna mai şi până în prezent, în România au fost confirmate 25 de cazuri de infecţie cu West Nile, iar doi pacienţi au murit.

Virusul West Nile

Virusul West Nile se transmite la om prin înţepătura unei specii de ţânţar. În 90% dintre cazuri, infecţiile cu virusul West Nile la oameni nu prezintă niciun semn.

Bătrânii sunt cei mai expuşi la infectarea cu acest virus. Primele semne ale bolii apar între două şi opt zile de la infectare şi constau în febră uşoară, cefalee (dureri de cap), frisoane, transpiraţie excesivă, stări de slăbiciune, dificultăţi la înghiţire şi dureri articulare. Când boala este mai avansată, apare encefalită sau meningita din cauza pătrunderii virusului West Nile în zona meningelui, membrană care „îmbracă” creierul, şi a lichidului cefalorahidian. Simptomele - dureri de cap, gât înţepenit, dezorientare, comă, tremurat, convulsii, stare de slăbiciune, vedere slabă, amorţeală a degetelor, paralizie – pot să apară într-un interval între trei şi 14 zile de la contactul cu virusul.

Metoda prin care se poate stabili diagnosticul de meningită sau encefalită provocate de virusul West Nile este puncţia lombară. Simptomele bolii pot să dispară în urma unui tratament într-un interval de şapte - zece zile, pe când inflamarea ganglionilor limfatici poate dura chiar şi două luni.

Până în prezent, nu există un vaccin sau un tratament specific în cazul infectării cu virusul West Nile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură