Trei documente importante au fost semnate în Polonia, în cadrul vizitei oficiale a premierului Iurie Leancă

Prim-ministrul Iurie Leancă.
Prim-ministrul Iurie Leancă. (PEKKA SAKKI / AFP / Getty Images)

Trei documente importante au fost semnate în Polonia, în cadrul vizitei oficiale a Premierului Iurie Leancă în această ţară.Potrivit serviciului de presă al Guvernului, luni, la Varşovia, a fost semnat Acordul privind securitatea socială, Aranjamentul pentru aplicarea acestuia şi Memorandumul privind reducerea taxelor pentru convorbirile în roaming.

Potrivit comunicatului emis de Guvern, primele două documente îşi propun să asigure un cadru de garanţii de securitate socială cetăţenilor moldoveni care muncesc şi locuiesc în Polonia, dar şi a polonezilor aflaţi în Republica Moldova. Astfel, statele contractate urmează să achite partea de pensie calculată pentru perioada de cotizare la sistemul public de asigurări sociale realizată pe teritoriul său. "În acest mod vor fi protejaţi viitorii pensionari din categoria lucrătorilor migranţi moldoveni, care au domiciliu sau desfăşoară o activitate temporară pe teritoriul statului polonez", se menţionează în document. Potrivit Serviciului Imigrare din Varşovia, anul trecut pe teritoriul Poloniei se aflau legal 840 de moldoveni. Conform altor date, în această ţară ar fi în jur de 2000 de cetăţeni moldoveni.

Cel de-al treilea document, Memorandumul privind reducerea taxelor pentru convorbirile în roaming, prevede crearea premiselor pentru reducerea tarifelor de roaming internaţional. În cadrul întrevederii prim-ministrului Iurie Leancă cu omologul său polonez, Donald Tusk a spus că va veni la Chişinău în primăvară, pentru a participa la un forum ce va fi organizat cu scopul de a atrage investiţii europene în ţara noastră. După întrevedere, în cadrul unui briefing comun, premierul polonez a reiterat faptul că Varşovia sprijină activ ţara noastră în efortul de modernizare şi aliniere la standardele europene. "Moldova poate miza pe sprijinul Poloniei în procesul de integrare europeană, vom susţine proiectul liberalizării vizelor - este un obiectiv realizabil", a declarat şeful Executivului din Varşovia. Oficialul polonez a mai spus că Republica Moldova are cu ce se lăuda şi în domeniul afacerilor, ţinând cont de creşterea economică realizată de Guvernul de la Chişinău în prima jumătate a anului. Donald Tusk a precizat că a discutat cu Iurie Leancă şi despre colaborarea bilaterală pe segmentul energetic. "Este în interesul Poloniei şi al întregii Europe de a conecta Moldova la o piaţă comună energetică. Salutăm lansarea construcţiei gazoductului Iaşi-Ungheni, asemenea proiecte sunt susţinute de întreaga Europă şi Polonia va sprijini Republica Moldova în acest sens", a mai anunţat Donald Tusk. Totodată, Donald Tusk a apreciat înalt străduinţa Guvernului Republicii Moldova de a reglementa conflictul transnistrean exclusiv în mod paşnic în baza dialogului în cadrul formatelor de negocieri existente. La rândul său, Iurie Leancă a menţionat că Republica Moldova mizează în continuare pe sprijinul Poloniei "pentru a-şi realiza obiectivul major - integrarea europeană". Potrivit lui, parafarea la Summit-ul de la Vilnius a Acordului de Asociere, care include şi Acordul de Liber Schimb, va însemna că procesul de integrare europeană a Republicii Moldova a căpătat un caracter ireversibil. "Obiectivul cel mai important după Summit-ul de la Vilnius este semnarea Acordului de Asociere pe durata mandatului actual al Comisiei Europene şi Parlamentului European", a specificat Iurie Leancă.

Totodată, Iurie Leancă a mulţumit autorităţilor din Varşovia pentru sprijinul financiar oferit Republicii Moldova în cadrul Programului de Asistenţă pentru Dezvoltare. Pentru anul 2013, partea poloneză a aprobat pentru finanţare 24 de proiecte în valoare de aproape 1,1 mil. de euro. În timpul vizitei sale în Polonia, premierul moldovean s-a întâlnit şi cu preşedintele Bronislaw Komorowski şi mareşalul Senatului, Bogdan Borusewicz. În cadrul aceleiaşi vizite, vicepremierul şi ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip şi ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, au avut întrevederi separate cu omologii săi polonezi.

Din anul 1992, când Republica Moldova a stabilit relaţii diplomatice cu Polonia, şi până în prezent au fost semnate 35 de acorduri, alte 12 fiind în proces de elaborare sau semnare.