Trei dintre cei mai buni alpinişti din lume daţi dispăruţi în timp ce escaladau Howse Peak

Totul indică faptul că Hansjörg Auer, Jess Roskelly şi David Lama au murit când escaladau vârful Howse
Hansjörg Auer, Jess Roskelly şi David Lama
Hansjörg Auer, Jess Roskelly şi David Lama (screenshot tramite foto LVE)

Alpiniştii austrieci David Lama şi Hansjörg Auer, precum şi americanul Jess Roskelly sunt declaraţi dispăruţi şi se presupune că şi-au pierdut viaţa în Canada ca urmare a unei avalanşe căzute în Canadian Rockies în timp ce escaladau vârful Howse Peak.

Parks Canada, entitatea publică responsabilă de Banff National Park, unde este localizat Howse Peak, a declarat pentru agenţia EFE că „pe baza evaluării situaţiei, se presupune că cei trei membri ai grupului au murit“.

Potrivit Parks Canada, miercuri 17 aprilie, după ce nu au mai primit ştiri de la cei trei alpinişti – consideraţi printre cei mai buni din lume şi care planificaseră să escaladeze partea de est a Howse Peak - personalul a survolat zona şi a găsit dovezi ale „mai multor avalanşe şi resturi de echipamente de alpinism". „Parks Canada transmite cele mai sincere condoleanţe familiilor, prietenilor şi celor care i-au îndrăgit pe cei trei alpinişti“, scrie în comunicatul emis.

În prezent, autorităţile canadiene nu pot proceda la recuperarea resturilor „din cauza noilor avalanşe şi a condiţiilor periculoase din zonă“, a vânturilor puternice şi a precipitaţiilor care măresc riscul pentru producerea mai multor avalanşe.

Presa locală a relatat joi dimineaţă despre dispariţia celor trei alpinişti după o avalanşă pe vârful Howse, un munte înalt de 3.395 de metri, considerat unul dintre cei mai dificili din Canadian Rockies.

Publicaţia americană The Spokesman Review a relatat că Roskelley, în vârstă de 36 de ani, i-a spus tatălui său, colegul său alpinist John Roskelley, că îl va contacta marţi, dar comunicarea nu a mai avut loc.

John Roskelley a contactat autorităţile canadiene care au survolat zona cu elicopterul şi l-au informat că există semne de avalanşă şi cel puţin un corp parţial îngropat. Roskelley a declarat publicaţiei că fiul său şi alpiniştii austrieci Lama, în vârstă de 35 de ani şi Auer, în vârstă de 28 de ani au murit. "Nu sunt dispăruţi".

Traseul pe care cei trei alpinişti l-au folosit pentru a urca Howse Peak nu a fost deschis până în 1999 din cauza dificultăţilor.