Trei ani de la Colectiv. Voiculescu: "Avem bacterii în spitale cu care nu se va mai putea lupta"

"Avem de toate", spunea după Colectiv fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu. Şi "având de toate", România a refuzat transferul marilor arşi în străinătate. Ulterior s-a dovedit că "de toate" era, de fapt, mai nimic. Iar mai nimicul acela a rezultat în suferinţă şi moarte. Cum stau, însă, lucrurile acum? Dezastru, spune Vlad Voiculescu.
Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Nicio ţară din Uniunea Europeană nu le-ar refuza cetăţenilor săi dreptul la tratament în străinătate, aşa cum s-a întâmplat în România în primele zile după tragedia din clubul Colectiv, a semnalat, la Digi24, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, luni, în ajun de comemorare a dramei ce a lăsat în urmă 64 de morţi.

„Nicio ţară din UE nu s-ar descurca cu o sută şi ceva de victime care ajung în spital şi trebuie să fie tratate de urgenţă. În acelaşi timp, nu cred că a fost vreodată o ţară în Europa care să nu se achite de responsabilităţile pe care le are faţă de propriii cetăţeni aşa cum a făcut-o România în 2015, şi anume să refuze transferul pacienţilor pentru zile întregi în centre specializate”, a spus Voiculescu la Digi24.

Potrivit lui Vlad Voiculescu, avem medici care au făcut tot ce au putut la Colectiv, însă au făcut tot ce au putut în condiţiile în care nu trataseră niciodată un mare ars. „Sunt spitale în Bucureşti, majoritatea spitalelor care au tratat mari arşi după Colectiv nu avuseseră niciun fel de experienţă cu astfel de cazuri înainte”, a adăugat el.

Declaraţiile lui Vlad Voiculescu au fost făcut în contextul în care actualul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, a admis că în prezent România are 11 paturi pentru mari arşi.

Şi, cum parte dintre victimele din Colectiv au murit sau au avut complicaţii serioase nu atât din cauza flăcărilor cât a infecţiilor nosocomiale, Vlad Voiculescu a avertizat că stăm în continuare dezastruos la capitolul infecţii.

„E un dezastru în momentul ăsta ce se întâmplă, iar dacă vă uitaţi la raportul pe care l-am solicitat în 2016 şi a fost publicat abia în 2018, după ce a fost ascuns practic de minister un an de zile, raportul ECDC, care este autoritatea în materie de infecţii nosocomiale la nivel european, în acel raport e scris negru pe alb că avem bacterii în spitale pe care le exportăm deja şi avem bacterii în spitale cu care în câţiva ani nu se va mai putea lupta. Pentru că noi nu ne facem treaba, nu păstrăm igienă în spitale, folosim în mod complet aiurea antibiotice în spitale, iar bacteriile astea multirezistente curând nu o să mai poată fi combătute cu nimic”, a declarat Vlad Voiculescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne