"Trebuie revocat imediat Avocatul Infractorilor" - demersuri în PNL pentru debarcarea lui Ciorbea

Victor Ciorbea se comportă precum avocatul infractorilor nu al poporului şi trebuie revocat din funcţie imediat, a transmis senatoarea PNL Iulia Scântei, care a anunţat că va cere conducerii partidului să declanşeze procedura de revocare în Parlament.
Victor Ciorbea
Victor Ciorbea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Senatorul PNL Iulia Scântei, membru al Comisiei Juridice, a anunţat joi, în cadrul unui comunicat de presă, că va solicita conducerii partidului, în prima şedinţă a Biroului Executiv, sesizarea Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului pentru declanşarea procedurii de revocarea din funcţie a lui Victor Ciorbea, pe motiv că ar fi încălcat cu rea-credinţă atribuţiile prevăzute în Legea de funcţionare a Avocatului Poporului şi a jurământului de învestire.

"Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului", a declarat Iulia Scântei.

Senatoarea a explicat de ce trebuie, în opinia ei, revocat din funcţie Victor Ciorbea.

"Delegarea către unul dintre adjuncţii săi (a celui specializat chiar pe domeniile de referinţă "justiţie, poliţie, penitenciare, armată") a atribuţiei de a sesiza în scris şi direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de Urgenţă privind Legile Justiţiei era o obligaţie legală a Avocatului Poporului menită să asigure continuitate instituţiei. Fuga în concediu pe banii mulţi plăţi de contribuabilul român şi nedelegarea deliberată a atribuţiei de semnare a unei sesizări la CCR cu privire la neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă privind Legile Justiţiei pentru a facilita astfel blocarea activităţii DNA arată că Victor Ciorbea nu a fost şi nu este Avocatul în slujba apărării drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice. Este Avocatul infractorilor, singurii beneficiari direcţi ai efectelor acestei odioase Ordonanţe de Urgenţă care paralizează întreaga activitate a procurorilor DNA, sistând de facto, lupta anticorupţie din România", a precizat Iulia Scântei.

Conform Legii 35/1997, adjuncţii Avocatului Poporului îndeplinesc, în ordinea stabilită de Avocatul Poporului, atribuţiile acestuia în caz de imposibilitate temporară a exercitării funcţiei, respectiv în concediul de odihnă al lui Victor Ciorbea.

"Avea Victor Ciorbea obligaţia legală să delege această atribuţie? DA! Potrivit art. 15 din aceeaşi lege, Avocatul Poporului îndeplineşte atribuţiile expres prevăzute în sarcina sa. Legea nu prevede suspendarea exercitării vreuneia dintre atribuţiile sale pe durata concediului de odihnă. Cum ar fi ca toate instituţiile statului să înceteze să funcţioneze când le pleacă în concedii şefii cu leafa proaspăt crescută? Mai mult, legea prevede că Avocatul Poporului poate delega exercitarea acestor atribuţii adjuncţilor săi sau unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul instituţiei. Delegarea este facultativă atunci când Avocatul Poporului este în activitate la birou, dar delegarea devine obligatorie atunci când titularul funcţiei, acum Victor Ciorbea, se află în imposibilitate temporară a exercitării funcţiei. Mai mult, legiuitorul a protejat continuitatea atribuţiilor Avocatului Poporului, reglementând expres încetarea mandatului acestuia în situaţia unei imposibilităţi de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile. Pentru o imposibilitate temporară a exercitării funcţiei (până în 90 de zile), mandatul Avocatului Poporului nu încetează, dar acesta trebuie să îşi delege atribuţiile către adjuncţi tocmai pentru a asigura continuitatea acestei importante instituţii", a punctat Iulia Scântei.

Senatorul a explicat că ar fi rămas la latitudinea adjunctului desemnat facultatea de a decide dacă sesiza sau nu CCR cu această excepţie de neconstituţionalitate (pentru că legea nu prevede imperativ obligaţia Avocatului Poporului de a sesiza CCR).

"Principalul partid de Opoziţie, PNL are tot dreptul să ceară revocarea din funcţie a lui Victor Ciorbea conform art. 9 alin. (2) din Legea 35/1997 pentru încălcarea legii şi neîndeplinirea cu bună - credinţă şi imparţialitate a atribuţiilor sale astfel cum îl obliga jurământul depus în plenul Parlamentului", a conchis Iulia Scântei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne