Tratamente de acupunctură: tensiunea psihologică formează durere în corp

Acupunctură
Acupunctură (China Photos/Getty Images)

Medicina tradiţională chineză a susţinut timp de 5.000 de ani că durerile din corp au o strânsă legătură cu problemele psihologice pe care le manifestă pacientul.

Nichulas Steadman, un acupuncturist din New York, s-a specializat pe tratarea durerilor şi a afecţiunilor provocate de stres iar acum lucrează la o carte care descrie manifestările emoţiilor în corp.

”Aproape în fiecare săptămână văd pacienţi care vin la acupunctură cu dureri cauzate de nimic altceva decât frustrare. Ţinută prea mult timp, frustrarea se transformă în durere”, spune Steadman.

De exemplu, frustrarea poate cauza dureri în mai multe regiuni, precum în ceafa, umerii, partea de sus a capului, şoldurile şi partea de jos a spatelui. Durerile de ceafă, umeri iar cele din partea superioară a spatelui pot provoca la rândul lor dureri de cap.

Motivul acestora este foarte simplu: acestea sunt zone care se tensionează atunci când frustrarea se manifestă fizic. Atunci când frustrarea este resimţită timp îndelungat, aceşti muşchi încordaţi formează noduri dureroase, care corespund de cele mai multe ori cu puncte de acupunctură şi nu sunt foarte uşor de îndepărtat.

V-aţi dus vreodată la un masaj iar maseurul v-a spus: ”Aveţi spatele atât de încordat!”

Te-ai simţit vreodată atât de proaspăt şi de liniştit din punct de vedere emoţional după un masaj... până când ai început o nouă zi de muncă iar spatele ţi-a devenit din nou plin de noduri ?

Aţi observat cât de relaxaţi vă sunt muşchii atunci când vă duceţi în vacanţă? Tensiunile musculare sunt o expresie directă a tensiunii ”psihologice”. Tensiunea din muşchi se manifestă şi prin expresii faciale şi postura corpului şi au rolul de a transmite emoţii prin limbajul corpului.

Acupunctura este una din modalităţile eficiente şi de durată pentru a elibera tensiunea emoţională, iar teoriile acesteia pot ajuta la identificarea locurilor în care se timte tensiunea.

Rădăcina problemei

Pentru început, trebuie să determinăm ceea ce simţim cu adevărat. De mult ori ne auzim spunând că ”suntem stresaţi” sau ”tensionaţi”. Totuşi, aceasta este o descriere vagă, care ne opreşte să identificăm cu adevărat ceea ce simţim.

De exemplu, ”stresat” ar putea însemna îngrijorat, nervos, înfricoşat sau ar putea însemna frustrat, împovărat sau irascibil. Ce simţi cu adevărat atunci când îţi dai seama că te simţi ”stresat”?

Apoi, mai trebuie să determinăm unde se manifestă şi cum simţim această tensiune.

Frustrarea şi sentimentul de împovărare, de exemplu, se manifestă ca tensiune în partea superioară a spatelui, gât şi în zona lombară a spatelui (ne încordăm spatele, mâinile, gâtul, braţele şi picioarele precum o ”armură” şi ne pregătim de o confruntare).

Frica şi anxietatea se manifestă în muşchii din faţa gâtului, piept şi abdomen (îţi apleci capul pentru a-ţi micşora înălţimea, pentru a evita detectarea de către un posibil atacator. Îţi ghemuieşti corpul într-o poziţie de protecţie precum cea fetală).

Cum sunt afectate emoţiile de muşchi

Dacă este inspirat sau eşti depresiv, activitatea organelor se va schimba pentru a-ţi accentua sentimentul acelei emoţii.

Dacă eşti inspirat, asta implică deschiderea muşchilor de pe piept. Poate nu este de mirare că ”inspirat” vine la „a inspira”.

Depresia, în schimb, tensionează alt set de muşchi intercostali care practic pun presiune pe piept făcându-ne să respirăm mai ineficient.

Există şi un motiv pentru care se întâmplă asta: dacă ai mai puţin oxigen în mod natural te vei simţi mai slăbit de energie, iar asta va întări starea depresivă şi letargică - aşa cum o cantitate mai mare de oxigen te va face să te simţi mai bucuros şi mai entuziasmat.

Frustrarea sau oboseala îţi pot tensiona partea superioară a spatelui, gâtul şi umerii şi te vor face să te apleci în faţă, ceea ce te face chiar mai frustrat şi obosit.

Acest obicei de a-ţi manifesta frustrarea şi oboseala poate deveni o adevărată ”durere de ceafă” sau de spate şi ar putea provoca şi o durere de cap. Bineînţeles că durerile te vor face să te simţi chiar mai frustrat şi obosit.

Primii paşi pentru a reduce durerea

Cercetătorii au dovedit că se poate într-adevăr - cel puţin atunci când vine vorba de sentimente - să ne prefacem până lucrurile se schimbă.

Poţi încerca să faci următoarele lucruri şi vei vedea cum ţi se schimbă sentimentele:

  • zâmbeşte
  • împinge pieptul înainte
  • alege să te simţi bucuros
  • stai drept
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură