Traseul probabil al înlăturării lui Jiang Zemin, fostul lider al regimului chinez

Fostul lider al Partidului Comunist Chinez Jiang Zemin în Sala Mare a Poporului (Beijing, 12 nov. 2012). Când toţi acoliţii lui sunt anchetaţi pe rând, ziua arestării lui Jiang însuşi pare că se apropie. (Feng Li/Getty Images)
Fostul lider al Partidului Comunist Chinez Jiang Zemin în Sala Mare a Poporului (Beijing, 12 nov. 2012). Când toţi acoliţii lui sunt anchetaţi pe rând, ziua arestării lui Jiang însuşi pare că se apropie. (Feng Li/Getty Images) (Feng Li/Getty Images)

În februarie, mass-media chinezească a raportat despre strategia prin care Comisia Centrală pentru Inspectarea Disciplinei (CCID) din cadrul regimului chinez urmăreşte oficialii corupţi de rang înalt, numiţi „tigri”. Potrivit acestora, CCID urmează o rutina metodică: avansează pas cu pas, în mod atent, pe măsură ce sapă tot mai adânc, iar fiecare mişcare este strategică, încadrată într-un demers de o mai mare anvergură.

Potrivit raportului, în general, înainte de a urmări direct un oficial de rang înalt, membrii familiei, amantele, prietenii sau asociaţii acestuia sunt anchetaţi primii. Astfel, două grupe de oameni devin în mod tipic ţintele anchetelor la acest nivel: femeile/amantele şi oamenii de afaceri.

Cu alte cuvinte, cercetările încep de la exterior şi includ surse multiple, reprezentate de persoane oficiale de rang coborât, pentru a afla despre legătura acestora cu ţinta principală. După obţinerea probelor credibile şi după dobândirea unei bune înţelegeri asupra cazului, laţul se strânge în jurul „tigrului”. Tigrul reprezintă un oficial corupt de rang înalt în China.

Astfel, în ultimii doi ani, tigrii importanţi care au căzut din funcţiile politice deţinute sunt următorii: Bo Xilai, fostul lider al filialei Partidului din metropola Chongqing, Zhou Yongkang, fostul ţar al Securităţii interne şi Xu Caihou, fostul lider al armatei. Toţi trei au fost înlăturaţi în acest demers.

O serie de indicii ne îndreptăţesc să anticipăm acum apropierea funiei de par: anchetarea prin aceeaşi procedură a celui mai mare tigru, Jiang Zemin.

Într-o declaraţie anterioară, CCID a menţionat că „tigrii seniori (cadre cu mare vechime) care nu mai sunt în funcţie” trebuie să fie, de asemenea, supuşi investigaţiilor. În reportaje mass-media mai recente s-a precizat că „anchetarea lui Zhou Yongkang nu este sfârşitul campaniei anticorupţie.”

La acestea se adaugă cele mai recente măsuri luate de CCID în urmărirea cercului intern de influenţă al lui Jiang. Detaliile procesului de înlăturare a lui Jiang Zemin sunt, cel mai probabil, cele din rândurile de mai jos:

Membrii de familie

Ancheta va începe prin urmărirea membrilor de familie şi a amantelor lui Jiang. Incluşi aici sunt Jiang Mianheng, fiul cel mai mare al lui Jiang Zemin, Jiang Miankang, al doilea fiu al său, Jiang Zehui, vărul său, Alvin Jiang, nepotul său, şi Song Zuying, amanta sa.

Având ca bază reportajele mass-media, membrii CCID au început deja să apară acolo unde Jiang Zemin şi fiii săi şi-au strâns averile: la Shanghai, la Academia de Ştiinţe a Chinei, la Fabrica Numărul Unu de Automobile etc.

Fiul cel mare, Jiang Mianheng

În noiembrie 1999, Jiang Mianheng a fost numit vice-preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Chinei, datorită influenţei politice a tatălui său. În 2005, el a fost, de asemenea, numit directorul Filialei din Shanghai a Academiei de Ştiinţe a Chinei. Jiang Mianheng a fost considerat „cel mai corupt om din China”, fiind implicat şi în multe alte domenii (telecomunicaţii, etc). Este probabil că nivelul corupţiei care există în Academia de Ştiinţe a Chinei, să fie scos la lumină în curând.

Jiang Mianheng a deţinut, de asemenea, titlul de membru inspector pentru Comitetul de Construcţii din Shanghai şi director al Centrului Informativ de Cercetare pentru Dezvoltare Urbană din Shanghai. Astfel, el este suspectat a fi în strânsă legătură cu Wang Zongnan, preşedintele Grupului Guangming din Shanghai, arestat de curând. Rămâne încă de văzut dacă se pot obţine dovezi (importante) de corupţie de la Wang.

Vărul Jiang Zehui

Site-ul militar chinez 9000wy.com a emis un raport despre relaţia dintre Jiang Zehui şi Hua Bangsong, preşedinte şi director executiv al companiei de inginerie Wilson.

Anterior, mass-media chineză relatase amplu despre o legătură financiară între Hua Bangsong (aflat acum în arest) şi Zhou Bin, fiul lui Zhou Yongkang. Deşi articolul online nu dezvăluia natura exactă a relaţiei dintre Jiang Zehui şi Hua Bangsong, postarea unei fotografii cu cei doi nu este deloc un lucru accidental.

Este un fapt cunoscut că atât Jiang Zehui, cât şi Hua Bangsong provin din Provincia Jiangsu. Un utilizator de Internet cu numele Hsu Hsiang a dezvăluit câteva lucruri despre cei doi. Conform reportajelor, Hua Bangsong preţuia prieteniile şi era foarte „generos”. Acest lucru a permis stabilirea unor legături strânse cu numeroşi oficiali din industria petrochimică, precum Jiang Zemin.

Jiang Zemin însuşi a fost cel care l-a prezentat pe Zhou Bin lui Hua Bangsong, care, la rândul său, l-a întâlnit apoi pe Jiang Zehui. Prin intermediul acestor relaţii, Hua Bangsong şi-a sporit rapid averea în doar 17 ani, ajungând la suma de 22 de miliarde de yuani (aproximativ 3,58 miliarde de dolari). Rămâne de văzut dacă se poate urmări traseul banilor între Hua şi Jiang Zehui.

Nepotul Alvin Jiang

În luna aprilie a anului curent a fost dezvăluit faptul că Alvin Jiang, nepotul lui Jiang Zemin şi partener al Consiliului Boyu de Investiţie a Capitalurilor, a făcut o avere uriaşă pe piaţa privată a capitalurilor. Acesta ar putea fi preludiul unei viitoare anchete.

Amanta Song Zuying

În timp ce membrii familiei lui Jiang au ajuns ţintele CCID, Song Zuying, amanta lui Jiang, nu a mai apărut în niciun reportaj mediatic timp de aproape o lună de zile. Şi mai straniu este că, deşi mass-media chineză a alcătuit o listă a cântăreţelor din cadrul armatei, Song Zuying, ce deţine funcţia de director al Ansamblului de Cântec şi Dans al Departamentului Politic al Marinei din cadrul Armatei de Eliberare a Poporului, nu figura pe listă. S-a zvonit că Song s-ar afla deja în anchetă.

Prietenii

Potrivit tiparului anchetelor, prietenii lui Jiang Zemin, în special cei care sunt oameni de afaceri, vor deveni următoarele ţinte.

Pe 11 august, Wang Zongnan, preşedintele Grupului Guangming din Shanghai, care se aflase în relaţii strânse cu familia Jiang, a fost arestat, cel mai probabil, pentru strângerea probelor de corupţie împotriva lui Jiang şi a membrilor săi de familie.

Asociaţii apropiaţi

În afară de arestarea lui Xu Caihou şi a lui Zhou Yongkang – amândoi fiind marginalizaţi politic acum – şi a lui Zeng Qinghong, consilierul apropiat şi cel care trăgea sforile din umbră, despre care Epoch Times a relatat că se află în arest, CCID a ajuns recent la Fabrica Numărul Unu de Automobile din Changchun.

Shanghai a fost baza lui Jiang Zemin şi Fabrica Numărul Unu de Automobile a fost, pe vremuri, locul de muncă al lui Jiang. După obţinerea puterii politice, Jiang a ales numeroşi oficiali de rang înalt din rândul celor din Fabrica Numărul Unu de Automobile, pentru a prelua funcţii în ministerele şi agenţiile centrale.

Sosirea CCID înseamnă că soarta lui Han Zheng şi a lui Wu Zhiming, doi asociaţi apropiaţi lui Jiang, este pecetluită. Peste 70 de angajaţi de la Fabrica Numărul Unu de Automobile, conform reportajelor, sunt supuşi anchetei. Acest lucru va zdruncina cu siguranţă Fabrica Numărul Unu de Automobile şi cercurile politice din provincia Jilin.

Toate semnalele emise anterior de Xi Jinping vizează faptul că Jiang Zemin se află realmente în pericol. Pe măsură ce asociaţii apropiaţi ai lui Jiang sunt anchetaţi, mai este doar o chestiune de timp până când Jiang însuşi va urma acelaşi parcurs ca Zhou Yongkang, Xu Caihou şi Zeng Qinghong.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii