Transplanturile din România, alba-neagra cu vieţile omeneşti. Plângere la DIICOT

Sistemul medical este zguduit de un nou scandal - în timp ce pacienţii români, plătitori de impozite şi taxe sufereau sau chiar mureau în absenţa unui transplant, agenţia de resort din România susţine că n-ar fi ştiut câţi oameni au nevoie de operaţii şi care-s urgenţele.
Sorina Pintea
Sorina Pintea (Epoch Times România)

Şefa Agenţiei Naţionale de Transplant a depus plângere la DIICOT pe motiv că sute de pacienţi grav bolnavi au fost puşi în pericol. Mai exact, şefa ANT reclamă faptul că instituţia pe care o conduce nu a ştiut niciodată exact câţi oameni au nevoie de transplant la noi în ţară, pentru că instituţia nu avea acces la date, relatează digi24.ro.

Şefa ANT susţine că acest lucru s-a întâmplat din cauza unei firme care se ocupă de Registrul Naţional de Transplant. Informaţiile au ieşit la iveală când oficialii au renunţat la contractul cu societatea comercială cu pricina, iar urmarea a fost o plângere la DIICOT.

„A fost depusă această sesizare în legătură cu disfuncţionalităţile care au apărut în cadrul Registrului Naţional de Transplant, odată cu rezilierea contractului de prestări servicii cu firma privată care asigura funcţionarea acestui Registru. Vă daţi seama că acum e în curs o anchetă, nu pot să dau prea multe amănunte”, a declarat pentru Digi24 Anca Mureşan, şefa Agenţiei Naţionale de Transplant.

Alexandra Anca Mureşan a preluat funcţia de director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant la începutul lunii iulie, luând locul lui Radu Deac, demis în urma scandalului declanşat de moartea lui Călin Farcaş, tânăr ce a murit pentru că nu a putut beneficia la timp de un transplant de rinichi.

Reamintim în context că ministrul Sănătăţii a admis încă din luna august că în România nu se cunoaşte numărul exact al bolnavilor care au nevoie de transplant şi nici nu există încă o prioritizare a pacienţilor în funcţie de urgenţă sau de înscrierea pe listă.

„Nu se cunoaşte numărul exact al bolnavilor care au nevoie de transplant şi nici nu există încă o prioritizare a pacienţilor în funcţie de urgenţă sau de înscrierea pe listă. (...) Da, şi mie mi se pare ciudat. Am primit un raport din partea noii conduceri, în care mi se prezintă succint problemele, urmând să finalizeze raportul Corpul de Control”, spunea Sorina Pintea în august a.c.

Împotriva unei firme să depună plângere? Nu ar fi fost normal să rezilieze contractul?

Contactat de Epoch Times pentru o poziţie pe acest subiect, fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, politician care a luptat pentru normalizarea relaţiilor cu Eurotrasplant-ul şi pentru curăţenie în sistemul de transplanturi din România, a reamintit că încheierea unor contracte dubioase în acest domeniu nu este o noutate.

„Nu prea văd care e ştirea... ca să fiu cinstit. Că nu a funcţionat şi că au încheiat contracte dubioase... am spus cât se poate de clar în 2016. Inclusiv prin sesizări la DIICOT. Împotriva unei firme să depună plângere? Nu ar fi fost normal să rezilieze contractul? Măcar atât mai întâi...

E ca şi cum aş depune eu plângere împotriva unei companii cu care am făcut contract la MagiCAMP”, a explicat Voiculescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne